Brukar du handla på nätet? Var försiktig med dina kortuppgifter och var du handlar. Men du behöver inte ha varit oaktsam för att bli id-kapad. Den allra vanligaste formen av datorbedrägeri är när kriminella kommer över tusentals kortuppgifter genom stora dataintrång. Sedan handlar de varor med hjälp av ditt kortnummer, utgångsdatum och cvv-kod.
– Den här typen av bedrägerier har ökat med 70 procent jämfört med förra året. Det behövs alltså inget personnummer för att kapa en identitet. Det räcker att använda sig av någons kontokortsuppgifter för att det ska anses som en id-kapning, berättar Jan Olsson på Nationellt bedrägericenter.
Den andra varianten av id-kapning är kreditköp. Förövare gör inköp på faktura med hjälp av ditt personnummer och skaffar sedan en falsk id-handling, som de visar upp inne i butik eller hos postens utlämningsställe. 2015 fick polisen in 85 000 anmälningar om sådana bedrägerier och i år har de hittills ökat med 30 procent.
Det finns ingen tjänst som skyddar dig mot bedrägerier, däremot kan de skydda dig mot fortsatta konsekvenser.
Nationellt bedrägericenter

I början av 2014 startade polisen Nationellt bedrägericenter (NBC). Arbetet är främst brottsförebyggande och bygger på en samverkan mellan myndigheter och näringslivet för att minska antalet bedrägerier.
– Vi är på bankerna och kortutgivarna om att de bör skaffa bättre lösningar. Tekniken finns, flera banker har betalkort som du måste låsa upp med ditt bank-id för att kunna handla på nätet. Det tycker vi är mycket bra, säger Jan Olsson.
Hur stor är risken att mina kortuppgifter finns ute på nätet?
– Det är definitivt inte omöjligt, men svårt att säga i procent. Det finns hur mycket information som helst för kriminella att köpa. Information som blivit tillgänglig genom omfattande dataintrång.
Skydd mot id-kapning
På senare tid har allt fler företag som erbjuder skydd mot id-kapning dykt upp. Men Jan Olsson är inte särskilt imponerad.
– Det finns ingen tjänst som skyddar dig mot bedrägerier, däremot kan de skydda dig mot fortsatta konsekvenser. Samtidigt ingår den här typen av skydd redan i flera hemförsäkringar.
Vad kan man göra för att skydda sig?
– Du kan egentligen inte göra så mycket, men se till att vara uppmärksam på fakturor och kreditupplysningar. Har du blivit kapad måste du agera fort och spärra dina personuppgifter, säger Jan Olsson.
Kan jag bli ersättningsskyldig om någon kapar min identitet?
– Är du riktigt oaktsam får du stå för konsekvenserna själv. När det gäller id-kapningar är det ovanligt, utan ansvaret ligger oftast på banken eller e-handlaren som har godkänt köpet.
Har du blivit id-kapad?
- Spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen eller spärra ditt betalkort beroende på hur du har blivit id-kapad.
- Gör en polisanmälan så fort som möjligt.
- Säkra eventuell skriftlig bevisning, till exempel kontoöverföringar eller konversationer via e-post.
- Kolla också med Skatteverket att du är skriven på rätt adress och med Svensk Adressändring att ingen eftersändning har gjorts.
- Har du fått en bluffaktura? Bestrid så fort som möjligt.
Så undviker du att bli id-kapad
Använd ett separat kort för näthandel
För att handla på internet bör du använda ett separat konto eller kreditkort som inte är kopplat till ditt vanliga lönekonto. Du kan även ta bort krediten på kortet och istället sätta in en summa som motsvarar den du ska handla för. Då minskar du den ekonomiska risken om ditt kortnummer blir stulet.
Spärra adressändring
Gå in på Skatteverkets hemsida och ändra dina uppgifter så att det bara går att göra adressändring med hjälp av din e-legitimation.
Håll koll på brevlådan
Har du fått en faktura eller kreditupplysning i brevlådan? Var noggrann och läs igenom att uppgifterna stämmer. Tänk efter om du nyligen har ansökt om lån, köpt något på kredit eller tecknat ett abonnemang.