Coronakrisen har påverkat stora delar av samhället och många uttrycker oro över utvecklingen på bostadsmarknaden. Men hur står sig bostadsmarknaden i spåren av Covid-19? Tor Borg, nationalekonom på Boverket, menar att bostadsmarknaden håller sig relativt frisk – trots rådande tider.
– Bostadsmarknaden har påverkats mindre än befarat. Framför allt jämfört med andra sektorer som hotell- och restaurangbranschen och handeln som mött ett enormt bakslag. Det vi kan se av statistiken är att antalet försäljningar minskat något jämfört med i januari och februari i år. Men januari och februari var också väldigt heta månader i år jämfört med hur det brukar se ut. Sett till hur nivåerna sett ut historiskt är det inga dramatiska siffror, säger Tor Borg.
Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling, delar den bilden.
– På Svensk Fastighetsförmedling har vi sålt fler bostäder i april jämfört med föregående år. Det gäller även den totala marknaden över sålda objekt under april. Däremot har vi behövt förändra hur vi jobbar. Vi har ändrat hur vi håller visningar och hur dialogen med kunderna ser ut. Vissa möten tar vi utomhus, och våra mäklare erbjuder digitala och privata visningar istället för öppna visningar. Det skulle jag säga är den största förändringen hittills.
Dystra prognoser från bankerna
Samtidigt släpps flera prognoser som ser betydligt dystrare ut. Enligt en prognos från Handelsbanken förutspås ett prisras på upp till 10 procent och SEB förutspår ett prisras på upp till 15 procent. Hur prisbilden påverkats hittills är svårt att bedöma genom att titta på siffror från vecka till vecka. Det är för kort tid för att dra några generella slutsatser, menar Tor Borg.
– Vi ser att priserna gått ner med någon procent, men de är fortfarande högre än för något år sedan. Under de senaste åren har vi haft årliga prisökningar med omkring 10 procent, ibland mer. Så sett över tid är det inte särskilt dramatiska siffror. Det är vad vi såg 2017 och 2008 och det återhämtade vi oss ifrån utan någon större dramatik, säger Tor Borg.
– Vi har sett att spekulationsköp på nyproduktion har minskat, och det är ju bara en sund utveckling för bostadsmarknaden. De försäljningar och köp som görs gör man för att man har behov av ett nytt hem, inte för att tjäna pengar på bostaden. Vi arbetar ju i en bransch som aldrig vilar. Människor flyttar ihop och isär, skaffar barn och får förändrade livssituationer också nu. Omsättningen för köp och sälj fungerar väl, det är positivt, säger Liza Nyberg.
Ingen större förändring på bostadsmarknaden
Tor Borg menar att ett 10–15-procentigt prisras är kompatibelt med ett ljusare framtidsscenario, det vill säga med en utgångspunkt att Sverige kommer börja återhämta sig ekonomiskt runt kvartal tre och fyra i år. Om det scenariot håller väntas ingen större effekt på bostadsmarknaden. Blir virusspridningen däremot en mer långdragen process kommer det sätta hårdare press på både priser och byggandet. Men även då finns flera åtgärder att ta till för att tillgodose efterfrågan på bostadsmarknaden, menar Tor Borg.
– Just nu har vi sett ett pausat amorteringskrav. Förvärras läget ytterligare är det fullt möjligt att slopa amorteringskravet helt. Det vill man nog inte men det är en möjlighet. Man kan titta på att sänka räntorna – även om det nog inte ger särskilt stor effekt. Man kan också se över olika skatteförändringar. Det viktiga är att hålla uppe den allmänna efterfrågan i ekonomin, och det görs bäst genom åtgärder på inkomstsidan snarare än utgiftssidan, säger Tor Borg.
– Finansinspektionen och bankerna har agerat snabbt och klokt hittills. Vi kanske slipper det värsta scenariot, att människor tvingas sälja för att de inte har råd att bo kvar. Det är en situation som är riktigt dålig – både för människan och för marknaden, säger Liza Nyberg.
Så har bostadsmarknaden påverkats hittills
Bostadsrätter
- Färre bostäder till försäljning jämfört med januari–februari i år, men inte färre bostäder jämfört med föregående år.
- Längre försäljningstider, det tar lite längre tid för varje objekt att bli sålt.
- Färre bud och budgivare per objekt.
- Viss ökning i återpubliceringar.
Småhus och villor
- Försäljningsnivån är opåverkad.
- Vissa tendenser på förändring, som att försäljningstiderna ökar något, men inga dramatiska siffror.
Fritidshus
- Ökad efterfrågan.
- Antal sålda objekt har ökat mot föregående år.
- Inte fler objekt ute på marknaden, men de objekt som läggs ut till salu säljs, och säljs snabbt. Tidigare år har cirka 75–100 objekt sålts per vecka, i år säljs cirka 150–200 objekt per vecka.
Nyproduktion
- En mindre nedgång i antal försäljningar.
- Lika många säljstarter som tidigare.
Källa: Tor Borg, Boverket och Hemnets månadsrapport för april.
Funderar du på att sälja din bostad, det här ska du tänka på:
Ta tidig kontakt med mäklare
– Mäklarna befinner sig dagligen på marknaden och kan svara på vad som är bäst i just din situation. Prata med dem om när det passar att sälja, vilken typ av bostad du har och vad som är ett rimligt pris för den. Som säljare blir du lätt färgad av ditt boende. Antingen för att du älskar bostaden och tycker det är den mest fantastiska bostaden på marknaden, eller så är du så trött på den och enbart ser problem. Det är alltid bra med nya ögon för att bedöma din bostads värde på marknaden. Dessutom kan det ju faktiskt vara så att mäklaren redan har potentiella köpare till just ditt objekt, säger Liza Nyberg.
Sälj och köp på samma marknad
– Det är inte ett råd som gäller just nu utan det bör du alltid göra, säger Liza Nyberg.
Funderar du på att köpa bostad, det här ska du tänka på:
Ta höjd för din privatekonomi
– Bankerna räknar med 6–7 procents ränta och att du efter det ska ha kvar existensminimum. Ta höjd för att du kanske vill ha en högre levnadsstandard även om räntorna går upp. Är du känslig för en ränteuppgång bör du fundera på att binda räntorna för att skydda dig. Och se till att ha inkomstförsäkring. Det finns även andra försäkringar att teckna för att skydda räntorna vid en förändrad inkomst, det är inte alltid värt besväret, men kan vara värt att titta på, säger Tor Borg.
Optimalt boende för din budget
– Fundera på vad du är ute efter och vilken budget du har för ditt boende. Och vidga dina vyer. Har du ett öppet sinne kan mäklaren hjälpa dig att få ut optimalt i relation till din budget, säger Liza Nyberg.
Spekulera inte
– Och slutligen, spekulera inte! Köp en bostad som du känner dig hemma i och där du vill bo, säger Liza Nyberg.
– Ett boende är inte som aktier, som du köper och säljer för att gå med vinst. Ett boende köper du för att bo i, du kan inte tajma marknader, tillägger Tor Borg.