Det finns flera exempel på tillfällen då barn gjort köp inuti appar eller använt mobiltelefonens abonnemang för att betala antingen digitala varor eller faktiska saker. Även om barn inte får ingå avtal och handla över nätet kan lagen vara svår att efterleva. Vi går igenom vad du som förälder kan göra för att förhindra köp – och hur du ska tackla ett eventuellt återköp.
Så förhindrar du köp från mobiltelefon
Köp inuti appar eller med telefonens abonnemang som betalmedel? Det kan vara svårt för ett barn att förstå pengars värde och lockas av att göra köp. Här är några tips på hur du undviker att ni går i fällan:
- Det kan kännas som en säkerhet att ge ditt barn en mobiltelefon med abonnemang. Men det öppnar också dörren för att köp kan göras via det – och då är det du som står på abonnemanget som blir ansvarig för köpet. Tänk därför igenom en extra gång om det inte är bättre att ge en mobiltelefon med kontantkort.
- Vill du ändå att ditt barn ska ha abonnemang kan du vända dig till din operatör för att spärra abonnemanget för betaltjänster eller ha en kreditspärr.
- Om ditt barn har gjort köp inuti en app kan du vända dig till appföretaget och hävda att du inte godkänt köpet. Enligt tidigare bedömningar från Allmänna reklamationsnämnden kan dock summan av köpen spela roll för huruvida det kan anses som att du som vuxen godkänt köpet. De jämför det med att ge barnet en slant för att gå till affären med.
- För att vara på den säkra sidan kan du ställa in lösenordskrav på appköp och in-app-köp. Du kan också ha två konton på telefonen, ett för dig och ett för ditt barn.
- Glöm inte att prata med dina barn om pengar och hur de använder sin mobiltelefon. Var insatt i vilka spel de spelar och om det är möjligt att göra köp i dem. Många spel har också en ”föräldraguide”, som du som förälder bör läsa igenom. Då får du en förståelse för hur spelet är uppbyggt och om det kan finnas fler funktioner i det som du bör begränsa – till exempel chattfunktioner med andra användare.
Så häver du ett köp ditt barn gjort
Om du upptäcker att pengar dragits från ditt kontokort eller att telefonräkningen är ovanligt hög ska du i regel kontakta företaget som dragit pengarna.
- Bestrid räkningen skriftligt till både din operatör och företaget som dragit pengarna.
- Om du själv har lånat ut lösenord och koder till ditt barn kan det ses som ett godkännande av köpeavtalet. Var därför noggrann med att skydda dina uppgifter.
- Om du har svårt att komma i kontakt med företaget där köpet gjorts kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden, Etiska rådet för betalteletjänster eller konsumentvägledaren i kommunen du bor. De erbjuder kostnadsfria utlåtanden och rådgivningar.
Att tänka på
- Är ditt barn över 16 år och har egentjänade pengar får hen använda dem till att köpa något utan ditt godkännande.
- Ingen under 18 år får handla på kredit – och det räcker inte med att du som förälder tillåter det. Även kommunens överförmyndare måste ge samtycke.