Psykologen tipsar: Så fixar du rutinerna under pandemin

rutiner under pandemin
Några av de viktigaste rutinerna att upprätthålla är sömn för återhämtning, pauser och motion.
Hem och familj

Att hitta tillbaka till sina rutiner efter en tid när nästan ingenting varit sig likt är inte helt lätt. Psykologen Ellen Risto berättar varför rutiner är så viktiga för oss människor och ger några enkla råd för att komma igång med dem.

Under coronapandemin och månader av hemarbete har många fått sina rutiner ruckade på. Något som påverkat den psykiska hälsan negativt. Vi människor mår bra av rutiner, det skapar sammanhang och igenkänning – men trots att vi vet detta kan det ändå vara kämpigt att hitta tillbaka till rutinerna igen.

– När vi hamnar i en pandemi på det här sättet skapar det osäkerhet och ovisshet. Vi slutar göra saker vi mår bra av, som att träna, träffa folk och komma hemifrån. Att ändra på de här beteendena tar ofta emot, säger Ellen Risto, psykolog på Ahum. Hon fortsätter:

– Man brukar säga att olika beteenden har både kortsiktiga och långsiktiga belöningar. Att till exempel hålla en god sömnrutin är positivt för dig på lång sikt men när du sitter där i soffan och vill se ytterligare ett avsnitt av din favoritserie istället för att stänga av och sova väljer vi ofta serien, för det ger oss kortsiktig belöning som vi gärna vill ha – det är evolutionärt att vi funkar så. Vi behöver då gå emot den känslan och det kräver ganska mycket ansträngning.

Några av de viktigaste rutinerna att upprätthålla är sömn för återhämtning, pauser och motion – allt från att ta en promenad till att gå och träna.

Så hur gör vi då för att hitta tillbaka till våra gamla rutiner, eller också hitta nya? Ellen Risto ger några enkla råd:

  • Försök att aktivt gå emot de korta belöningarna så som att se ett till avsnitt istället för att sova, eller att stanna hemma istället för att träffa någon vän. Det blir enklare att genomföra rutiner och aktiviteter om du schemalägger dem, var gärna specifik och planera när, var, hur och med vem.
  • Var uppmärksam på när du skjuter på saker och vad du gör istället. Om du noterar ditt eget beteende så blir det mycket enklare att förändra det.
  • Skapa sociala kontrakt, det vill säga prata med någon om att du ska gå ut och springa några gånger i veckan, när du berättar det för någon annan eller gör det ihop med någon ökar motivationen och ni kan peppa varandra.
  • Om du jobbar hemifrån är det viktigt att bestämma en plats där du ska jobba, för att skilja arbetet från privatlivet. När du lämnar den platsen kan hjärnan och kroppen varva ner, därför bör arbetsplatsen inte vara i soffan där du i vanliga fall varvar ner.
  • Planera in arbetspauser även hemma. När vi är på kontoret kommer de pauserna mer naturligt i och med att vi pratar med en kollega, fikar eller äter lunch.
  • Glöm inte att även skapa rutiner för sådant som du tycker om att göra, inte enbart rutiner för att överleva. Hitta det som du mår bra av som du kanske slutat att göra, vad ger just dig energi?
Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt