Viktigt att tänka på när du ska öppna fritidshuset efter vintern

öppna fritidshuset efter vintern
Har vattenledningarna frusit sönder? Är taket helt? Gå igenom huset ordentligt när du öppnar det igen efter vintern.
öppna fritidshuset efter vintern
Skorstenen har haft lång tid på sig att bli kall under vintern och eldar du för häftigt blir den varm för fort och riskerar att spricka.
Hem och familj

Dags att öppna fritidshuset efter vintern? Gör det lugnt och metodiskt enligt vår guide för att upptäcka eventuella skador i tid och slippa dyra åtgärder.

Tänk på det här när du ska sätta på vattnet igen

Många fritidshusägare stänger av vattnet och tappar ur ledningarna på hösten som en försiktighetsåtgärd för att slippa frusna vattenledningar. Har du gjort det är det toppen! Bara tänk på att sätt igång vattnet lite försiktigt på våren:

– Sätt först på huvudkranen, men ta det lugnt och öppna den inte för fullt på en gång. Lyssna sen efter susningar i rören, det kan indikera att du har en läcka. Se sedan över de synliga vattenledningarna för att upptäcka läckor. Om du upptäcker en läcka, stäng då genast av huvudkranen igen och ring en rörmokare.

– Ett sätt att upptäcka läckor på de ledningar du inte kan se är att stänga alla kranar och titta på vattenmätaren. Rör den på sig då har du en läcka någonstans i huset.

– Sätt inte på vattnet det sista du gör innan du åker därifrån. Om något har gått sönder kan det ta några timmar innan det märks, och då vill du vara där så att du kan agera direkt.

– Se till att det är varmt, gärna minst 15 grader, i fritidshuset efter att du har satt på vattnet. Det kan komma kalla nätter igen och då är det trist om vattenledningarna fryser. Har du möjligheten att fjärrstyra värmen i ditt fritidshus kan du såklart anpassa uppvärmningen efter yttertemperaturen.

– Tänk också på att låta vattnet rinna lite innan du använder det som dricksvatten, det gäller särskilt om du har egen brunn.

Var försiktig med uppvärmningen

Det är inte skönt med råa, kalla hus och frestelsen kan vara stor att vrida upp elementen på max direkt. Men låt uppvärmningen ta lite tid så att huset värms upp gradvis istället för att bli en bastu. Samma sak gäller om du har en öppen spis eller andra eldningsmöjligheter:

– Skorstenen har haft lång tid på sig att bli kall under vintern och eldar du för häftigt blir den varm för fort och riskerar att spricka. Blir skorstenen för varm riskerar den dessutom att värma upp isoleringen runt omkring så att den börjar brinna.

– En bra regel att hålla sig till är att elda max tre kilo ved per timme och max tre till fyra timmar i rad. Låt sedan eldstaden vila lika länge.

– Tänk också på att kontrollera skorstenen innan du tänder första brasan så att inga fåglar har byggt bo där och täppt igen rökkanalerna. Var också noga med att kolla om det är dags för sotning innan du eldar.

Undvik fuktskador

Inga hus mår bra av fukt, dessutom gillar skadedjur fuktiga miljöer. Passa därför på att vädra ordentligt när du öppnar fritidshuset för säsongen. Ta ut sängkläder, andra textilier och stoppade möbler för luftning. Kolla så att inte fönstrens nederkant har blivit fuktskadad av vintern, och kontrollera så att det inte har blivit fukt i krypgrunden. Små svarta mögelfläckar på fasaden är däremot ingen fara, det är oftast ytligt och kan tvättas bort.

Viktiga att kolla taket

Vinterstormar kan ställa till det för taket. Var därför noga med att kontrollera så att taket är helt, att inga takpannor har flugit iväg eller har flyttat på sig så att det kan uppstå läckor. Ta också fram stegen och rensa hängrännorna så att regnvatten kan rinna undan som det ska, och passa då också på att kolla så att de inte läcker.

Upptäck skadedjur

Efter en lång tyst vinter finns det risk att skadedjur har tagit sig in i huset. Håll särskilt utkik efter:

– Råttor. Du upptäcker dem genom att hålla utkik efter råttspillning, men var också uppmärksam på gnagmärken på elkablar. Ta gärna en sväng genom huset och kolla alla kablar så att de inte har blivit skadade och orsakar en brand.

– Möss. Upptäcker du också genom att hålla utkik efter spillning. Ta också en runda och sätt igen alla hål större än sex millimeter, större behövs inte för att mössen ska kunna ta sig in.

– Getingar. Nu på våren innan getingarna vaknar är bästa tiden att ta bort deras bon. Kolla lite extra under taket, i vedboden eller bakom dasset för att upptäcka dem.

Ofta ingår skadedjursbekämpning i hemförsäkringen så kontakta ditt försäkringsbolag så fort du upptäcker att någon verkar ha tagit sig in.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt