Den 5 november var sista dagen för att ansöka om skattejämkning för att den ska gälla från och med januari 2019. Men lugn, för dig som missade ansökningsdatumet är det så klart inte försent. Skicka in ansökan så snart som möjligt, jämkningen gäller så fort Skatteverket fått in din ansökan och fattat ett beslut.
Därför ska du jämka
När du jobbar dras en preliminär skatt på din lön varje månad. Om den skatten i efterhand visar sig vara för hög eller för låg kan det resultera i att du antingen måste betala tillbaka en restskatt eller att du får tillbaka pengar – så kallad skatteåterbäring.
Det kan finnas flera anledningar till att din skatt kan behöva justeras på det här viset. Till exempel om du inte jobbar hela året, har flera arbetsgivare eller bolån och stora räntekostnader.
När du ansöker om skattejämkning blir den skatt som dras varje månad mer rätt från början. På så vis kan du till exempel få din skatteåterbäring varje månad istället för en gång om året och då själv ta hand om pengarna genom att investera eller sätta in dem på ett bra sparkonto.
Så gör du för att jämka
När du vet eller kan uppskatta hur stor din inkomst kommer att vara för hela året är det dags att jämka. Då skickar du in en ansökan till Skatteverket som sedan återkommer med ett beslut som du lämnar till din arbetsgivare. Det här gäller bara om du vill betala en lägre skatt. Vill du istället betala en högre skatt räcker det med att bara meddela din arbetsgivare.
Om dina inkomster eller avdrag förändras under året bör du ansöka på nytt.
Nya regler för att jämka 2019
Tidigare år har 60 000 personer haft en stående skattejämkning där de varje höst fått en fråga från Skatteverket om de vill fortsätta jämka. Men från och med nu måste du istället göra en ny ansökan varje år. Orsaken till detta är att Skatteverket vill ha mer aktuella uppgifter.
Läs mer om de skattemässiga fördelarna med jämkning här.