Under coronapandemin har stormköket för många blivit ett sätt att träffas och laga mat tillsammans när det inte gått att ses inomhus. Ett stormkök passar också lika bra för utflykten med familjen som på långa turer i fjällen. Men vilket passar dig och dina behov bäst?
Stormkök kallas ibland lite slarvigt för spritkök, men spritkök är faktiskt bara en typ av stormkök som drivs på just sprit. Det finns till exempel även gasolkök, bensinkök och hybridkök – de skiljer sig alltså framför allt beroende på vilket bränsle som används.
Vilket stormkök är bäst?
Vilket stormkök som är bäst beror helt på vad du ska använda det till. Ska du gå långt med köket vill du att det ska vara litet och lätt att bära på, men det är kanske mindre viktigt om du bara ska använda det på kortare skogsutflykter.
Fundera också på hur stort köket behöver vara – ska du laga mat till hela familjen behöver du såklart ett större kök än om det bara ska räcka till dig själv. Och om köket ska användas i riktigt kallt väder funkar inte alla bränslen. Det är ytterligare en aspekt att ta med i beräkningen.
Nedan går vi igenom de vanligaste stormkökens fördelar och nackdelar. Så att du kan hitta det kök som passar dig allra bäst.
Spritkök
Ett spritkök har någon typ av sprit som bränsle, ofta T-röd. I Sverige kallar vi ofta spritkök för trangiakök, men det är faktiskt bara ett av alla varumärken som gör spritkök och Trangia gör även andra typer av stormkök.
Ett spritkök kostar från 500 till 1 500 kronor. En liter T-röd kostar runt 50 kronor.
Fördelar med spritkök
- Sprit är ett förnyelsebart bränsle så det är mer miljövänligt.
- Funkar även när det är kallt ute.
- Spritkök låter inte lika mycket som andra stormkök, så om du vill höra så mycket som möjligt av naturen kan ett spritkök vara för dig.
- Spritbränsle är ofta det billigaste alternativet.
Nackdelar med spritkök
- Effekten är lägre med spritkök så du behöver använda mer och därför bära med dig mer bränsle.
- När du eldar med sprit bildas sot på undersidan av köket som kan smutsa ner annat i väskan.
- Det är svårt att justera lågan så du får laga mat med samma värme hela tiden.
Gasolkök
Ett gasolkök, eller bara gaskök, drivs alltså på gas och du köper en behållare som du kopplar in i köket när du ska laga mat. Du behöver alltså ha med dig hela gasbehållaren när du ger dig iväg.
Ett gasolkök kostar från 500 till 2500 kronor. En gasbehållare kostar mellan 80 och 150 kronor för cirka 500 gram.
Fördelar med gasolkök
- Gaskök är lätta att använda.
- Gasen har en hög effekt så du behöver inte använda lika mycket gas som om du använde sprit.
- Du justerar enkelt lågan om du vill ha högre eller lägre temperatur när du lagar mat.
- Du slipper spillet med bränslet.
Nackdelar med gasolkök
- Gas är dyrare än andra bränslen.
- Vid riktigt låga temperaturer (runt –10 och neråt) funkar inte den vanliga gasen, utan då måste du köpa speciell gas som är anpassad efter vinterförhållanden och som är dyrare.
- Det är svårt att se hur mycket gas som är kvar i behållaren, och du måste ha med dig hela behållaren även om det bara är väldigt lite kvar i den.
Multifuelkök
Om du inte kan bestämma dig för antingen ett spritkök eller ett gasolkök så finns det numera hybridkök, eller multifuelkök som de också kallas. Med ett hybridkök kan du variera vilket bränsle du använder beroende på vad som finns till hands helt enkelt. På så sätt kommer du runt begränsningarna med sprit- och gaskök. Du kan använda såväl gas som bensin, fotogen och diesel.
Om du planerar att resa mycket med ditt stormkök kan det vara en bra investering eftersom du inte får flyga med alla sorters bränslen och de kan vara svåra att få tag på i vissa länder.
Ett multifuelkök kostar från 2 000 till 4 000 kronor.
Fördelar med hybridkök
- Du kan använda olika sorters bränslen vilket gör det mer flexibelt.
- Funkar bra på utlandsresan eftersom du kan köpa bränsle på plats.
Nackdelar med hybridkök
- Multifuelkök kan vara svåra att använda.
- Det dyraste stormköket.
Laga mat på stormkök
När du väl har ditt stormkök är det bara att bestämma dig för vad du ska laga. Att laga mat på stormkök behöver inte vara krångligare än att laga mat hemma. Men tänk igenom exakt vad du behöver och mät upp alla ingredienser i förväg så du bara behöver ta med dig den mängd som ska användas. Löken kan hackas hemma, oljan hällas över i en liten burk och pannkakssmet går utmärkt att vispa ihop och hälla över på flaska.
När du sen avnjutit din stormkökslagade mat är det dags för disk, och tänk på att inte hälla ut diskmedel och liknande i naturen. Det bästa är att skölja ur och torka rent grytor med hushållspapper och sedan diska ordentligt när du kommer hem.
Tips till nybörjare:
- Ett bra tips är att testa stormköket en gång hemma först så du vet att det fungerar. Om du är nybörjare lär du dig också hur det fungerar och slipper stå som ett frågetecken väl ute i naturen när hungern gör sig påmind.
- Glöm inte något att tända köket med! Det är riktigt tråkigt att packa upp maten och inse att man inte kan tända köket. Tändstickor funkar dåligt om det är fuktigt ute, men tändare och tändstål funkar i de flesta väder.