Köpa kolonilott – hur gör jag och vad kostar en kolonilott?

Köpa kolonilott
När du köper en kolonilott köper du egentligen bara stugan, marken den står på hyr du.
Hem och familj

Vill du köpa kolonilott? Vi går igenom vad en kolonilott kostar att köpa och äga, samt hur köpet går till och vad som är bra att tänka på.

Koloniträdgårdsrörelsen kom till Sverige i slutet på 1800-talet med syftet att ge arbetare i städer mer kontakt med naturen, men det blev också en viktig del i att klara matförsörjningen i kristider.

I dag fungerar kolonilotterna för många som en plats att komma undan storstadsstressen genom att odla och spendera tid ute i naturen och friska luften. De senaste åren har intresset för att äga en kolonilott ökat kraftigt. På flera håll i landet är det många års kötid för att få en kolonilott och priset kan många gånger stiga över miljonen.

Hur gör jag för att köpa kolonilott?

För att köpa en kolonilott krävs ofta att du kontaktar en koloniförening i din kommun och ställer dig i kö, även om det är många före dig i kön behöver det inte innebära att det är omöjligt att få en kolonilott. De som står före dig kanske inte letar aktivt eller så söker de efter ett särskilt område eller en specifik stuga.

Det går också att köpa kolonilott på exempelvis Blocket. Beroende på bland annat var i landet du söker samt storlek på kolonilott och mark kan prislappen variera mellan allt från tiotusentals kronor till miljonbelopp.

För att få köpa kolonilott behöver du vara myndig och ofta även skriven i staden där du söker.

Vad kostar det att äga en kolonilott?

Kostnaden för att äga en kolonilott varierar. Du köper loss kolonilotten men arrenderar tomten – vilket brukar kosta omkring 2 000 kronor per år beroende på tomtens storlek. Har du finansierat köpet genom ett lån tillkommer kostnader för räntor och amortering.

Du betalar även en årlig medlemsavgift till den koloniförening du är med i. Samt kostnader för underhåll och inköp av odlingsmaterial.

Ofta finns det en gemensam försäkring kopplad till föreningen, men du behöver även teckna en separat försäkring för själva kolonilotten. Hör med din förening vad som gäller hos er.

Du som äger en kolonilott ska även betala en fastighetsavgift på 0,75 procent av taxeringsvärdet, dock inte mer än 8 524 kronor – vilket är maxbeloppet för år 2021. Kontakta Skatteverket för att ta reda på vad just du ska betala. En del nyare stugor är avgiftsbefriade de första åren. Läs mer här.

När är det bäst att köpa kolonilott?

De som säljer sin kolonilott brukar rekommenderas att göra det mellan 1 maj och 30 september för att du som ny ägare ska kunna utnyttja kolonilotten under högsäsongen.

Fastighetsavgiften ska betalas av stugans ägare den 1 januari inkomståret. Köper du kolonilotten senare under året kan säljaren vilja bli kompenserad för den avgift som säljaren betalt men inte kommer att utnyttja. Detta behöver säljaren ta upp när ni skriver köpekontrakt.

Läs mer om reglerna kring försäljning av kolonilott på Skatteverkets hemsida.

Är du intresserad av livet med kolonilott och vill veta mer, besök Koloniträdgårdsförbundets hemsida.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt