Köpa eller sälja på dagens bostadsmarknad – tänk så här

bostadsmarknad
De svenska bostadspriserna sjönk 5,9 procent under perioden september till november 2022.
bostadsmarknad
För att få ett beviljat lån på ditt kommande bostadsköp kräver många banker att du först ska ha sålt din gamla bostad.
Hem och familj

Hur ska du tänka när räntorna stiger och bostadspriserna sjunker? Är det läge att handla snabbt eller sitta lugnt i båten? Här är det viktigaste du behöver ta hänsyn till innan du köper eller säljer bostad på dagens marknad.

Under 2022 har bostadsmarknaden drabbats av en större osäkerhet än under tidigare år. Rysslands invasionskrig i Ukraina och högre leveranskostnader för företag ligger till grund för en stigande inflation som gjort att Riksbanken känt sig tvingad till flera räntehöjningar. Detta har inneburit ökade kostnader för hushållen och en allmän ekonomisk oro i samhället. Trots det finns bra möjligheter till framgångsrika bostadsaffärer.

Kommer bostadspriserna gå ner?

Eftersom det är många osäkra faktorerna som påverkar inflationen är det svårt att säga hur det kommer utvecklas, men om inflationen håller i sig kan man vänta sig fler räntehöjningar. När det blir dyrare att låna är det troligt att köpkraften på bostadsmarknaden generellt sett minskar.

De svenska bostadspriserna sjönk 5,9 procent under perioden september till november 2022, visar HOX-index från Valueguard. Många experter menar dock att detta på många sätt är mer av en återgång till det normala efter två intensiva år av prisökningar.

Det finns också tecken på att Stockholms bostadsmarknad börjat stabilisera sig något, och det som händer på bostadsmarknaden i huvudstaden har historiskt brukat sprida sig vidare ut i landet.


 

Spara med hög ränta hos SevenDay Bank

Aktuella sparräntor

  • SevenDay Sparkonto3,70%
  • SevenDay 3 mån (fast ränta)4,20%
  • SevenDay 6 mån (fast ränta)4,10%
  • SevenDay 12 mån (fast ränta)3,90%
  • SevenDay 24 mån (fast ränta)3,20%
  • SevenDay 36 mån (fast ränta)3,00%

Tryggt sparande med bra villkor och hög ränta redan från första kronan.


 

Hur ska jag tänka om jag vill köpa bostad i dag?

Du som går i köptankar kan glädjas åt att slutpriset har landat allt närmare utgångspriset under det senaste året. Långa och utdragna budgivningar har blivit mer sällsynta. Det går dock inte att förvänta sig att kunna köpa under utgångspriset.

Däremot behöver du vara noggrann med att kolla upp vilka boendekostnader flytten skulle innebära för dig. Fråga alltid hur stor avgiften är innan du köper bostadsrätt. Ta även reda på hur gammal bostadsrättsföreningen är. Nyare föreningar är ofta högre belånade än äldre och blir därför mer påverkade av fler eventuella räntehöjningar.

Du behöver även räkna på vad huset eller lägenheten skulle kosta i drift. Kom då ihåg att inte bara se till historiska kostnader för exempelvis el – dessa kan ändras beroende på elavtal. Fråga alltid efter förbrukningen för att kunna räkna ut elkostnaden på egen hand.

Hur ska jag tänka om jag vill sälja min bostad i dag?

Om du är osäker på när det är rätt läge att sälja är det klokt att låta ditt behov styra. Behöver du sälja nu finns ingen anledning att vänta, men du behöver inte heller känna dig stressad att sälja. När bostadspriserna går ner brukar de historiskt vara tillbaka på samma nivå efter några år och sedan fortsätta stiga. Samtidigt går det inte att säga om det kommer bli så även den här gången.

Om du överväger att sälja din bostad är det viktigt att du ser över din ekonomi och räknar ut vad du har råd att köpa istället. Har du små ekonomiska marginaler är det på dagens marknad klokt att sälja innan du köper. Då vet du exakt vad du har råd med och behöver dessutom inte känna någon tidspress med att sälja din bostad. För att få ett beviljat lån på ditt kommande bostadsköp kräver dessutom många banker att du först ska ha sålt din gamla bostad.

Samtidigt behöver du ha i åtanke att du beroende på när du får möjlighet att flytta in kan behöva ordna ett tillfälligt boende under en period. Om du har bundna lån på din nuvarande bostad finns det dessutom en möjlighet att behålla dessa om du har klart med en ny bostad att byta ut säkerheten i lånet mot.

Källor:
Fastighetsbyrån

Compricer

Hemnet

HOX-index från Valueguard

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt