Köpa bostadsrätt – 8 viktiga tips när du ska köpa lägenhet

När du ska köpa bostadsrätt finns det flera frågor som är viktiga att ta med till visningen. Fråga till exempel mäklaren vad som ingår i avgiften.
Kolla vilket uppvärmningssystem som finns i bostaden eftersom vissa är dyrare än andra.
Hem och familj

När du ska köpa bostadsrätt är det viktigt att vara väl förberedd inför visningen och veta vilka frågor som är bra att ställa till mäklaren för att inte göra en dålig affär. Här får du en enkel checklista inför nästa bostadsköp.

3 sätt att förbereda sig inför visningen

1. Skaffa lånelöfte
Innan du ger dig ut på bostadsjakt är det viktigt att först ta reda på vad du faktiskt har råd med. Kontakta en bank och ansök om bolån. Men nöj dig inte med första banken utan jämför lånelöfte och räntor hos flera banker innan du bestämmer dig.

Lånelöfte gäller ofta bara under en begränsad tid därför är det viktigt att ha en kontinuerlig kontakt med banken innan budgivningen startar, också för att se att lånelöftet även gäller för den aktuella bostaden.

Tänk på att du endast får låna till 85 procent av bostadens värde, resten måste du betala själv – med en så kallad kontantinsats.

Läs mer: Låna till kontantinsats – så fungerar det

2. Planera för din handpenning
Många blandar ihop handpenning och kontantinsats. Handpenning är en delbetalning av bostaden. När du ska köpa en bostadsrätt betalar du ofta in handpenningen när du skriver kontrakt, som en slags försäkran om att köpet kommer att genomföras. Handpenningen ligger ofta på 10 procent av bostadens slutpris.

Fundera över hur du ska finansiera handpenningen. Många som redan har en bostadsrätt har pengarna låsta i den nuvarande bostaden, och är det ditt första bostadsköp kan du behöva ta ett handpenningslån om du inte har pengarna sparade.

Ett handpenningslån är ett korttidslån utan säkerhet som du ofta betalar tillbaka när du flyttat in i bostaden.

3. Sätt upp en budget
Innan du lägger ett bud på en bostad bör du sätta upp en budget. Räkna först ut vilka utgifter du har i dag och hur de kan komma att förändras efter bostadsköpet. Titta på bostadskostnader som avgift, räntor och amorteringar men även dina övriga kostnader. Med budgeten satt – leta bara bostäder i din prisklass. Det är lätt att dras med i budgivningen.

5 frågor att ställa till mäklaren när du ska köpa bostadsrätt

När du har förberett dig genom att sätta upp en budget och skaffa lånelöfte är det smart att skriva ner några frågor att ta med till visningen. Det handlar om saker som faktiskt kan påverka dina bostadskostnader rejält.

1. Vad ingår i avgiften?
När du ska köpa en bostadsrätt äger du egentligen inte bostaden utan du köper rätten att använda den. Varje månad betalar du en avgift till bostadsrättsföreningen som ska gå till att bland annat reparera och underhålla fastigheten. Vad som ingår i avgiften kan skilja sig åt i olika föreningar. Ofta ingår värme och vatten, men även kabel-tv och garageplats kan ingå. Kolla därför upp vad som gäller i just den här föreningen och om det är några höjningar på gång.

2. Hur ser föreningens ekonomi ut?
Läs igenom årsredovisningen för att få en bra bild av föreningens ekonomi. Har föreningen en dålig ekonomi? Stora lån? Och har de råd att betala eventuella underhåll i framtiden eller behöver de ta nya lån för att klara det? En förening med låga lån brukar innebära lägre månadsavgift för de boende.

3. Vilka renoveringar och underhåll är planerade?
Är det några renoveringar inplanerade av de gemensamma utrymmena som tvättstuga och trapphus? Är fastigheten stambytt eller kommer ett stambyte att ske inom en snar framtid? Sådana saker kan nämligen göra att din avgift höjs.

4. Vilket uppvärmningssystem finns?
Olika uppvärmningssystem kostar olika mycket. Tittar du på en bostad med el-element bör du tänka på att det kan bli mycket dyrare under vintern. Fråga vad uppvärmningen kostar varje månad.

5. I vilket skick är bostaden?
Är bostaden i ett stort behov av renovering eller räcker det med enklare saker som att måla om? Stora renoveringar av till exempel kök och badrum kan kosta mycket pengar och är något som du behöver tänka på redan när du sätter din budget.

Om du är sugen på att göra stora förändringar i bostaden måste du först kolla med föreningen vad du faktiskt får göra.

Läs mer: Vad kostar det att flytta?

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt