Hyreshöjning 2022 – Hur mycket höjs hyran nästa år?

Hyreshöjning 2022
Just nu pågår förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och fastighetsvärdar om nästa års hyror.
Hyreshöjning 2022
Coronpandemin har påverkat hushållens ekonomi och Hyresgästföreningen vill därför se en lägre hyreshöjning jämfört med 2021.
Hem och familj

Vad blir hyreshöjningen 2022? Vi har pratat med Hyresgästföreningen som sitter med hyresförhandlingarna just nu.

Förhandlingarna om nästa års hyra är i gång och flera fastighetsvärdar har lämnat sina yrkanden. Fastighetsägarna som företräder privatvärdarna yrkar på en höjning med mellan 3 och 3,5 procent. Högst ligger hittills Gotlandshem som yrkat på 5,3 procent hyreshöjning.

Några fastighetsvärdar är redan klara med förhandlingarna med Hyresgästföreningen, för KumlaBostäder hamnar hyreshöjningen 2022 på 1,5 procent, för Stockholms allmännytta på 1,8 procent och för Hallstahem på 1,55 procent.

– Eftersom höjningsdatum skiljer sig mellan olika orter kan det dröja en bit in på vårkanten innan förhandlingarna är helt klara, säger Margareta Björkvald, förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningens riksförbund.

2021 höjdes hyran med i genomsnitt 1,4 procent i Sverige, vilket är lägre än de senaste två årens höjningar. Hyresgästföreningen kräver att man ska ta hänsyn till den ekonomiska oro som pandemin skapat och därmed låta hyreshöjningarna ligga på en lägre nivå än för 2021.

– Hyresgästföreningens ingång i förhandlingsomgången är just den, att hyran inte borde höjas så mycket på grund av pandemins återverkningar. Fastighetsägaren är kanske den som sist märker om hyresgästerna har fått försämrad ekonomi på grund av pandemins verkningar, eftersom man som hyresgäst i första hand försöker betala sin hyra. Att ha ett hem är fundamentalt, och det vill man inte bli av med, säger Margareta Björkvald.

Graf som visar genomsnittlig hyresförändring senaste 10 åren

Hur mycket får man höja hyran?
– Det finns ingenting som reglerar hur hög den årliga hyreshöjningen får vara, eller i övrigt storleken på hyran i monetära termer. Det enda som sägs är att hyran i förhandlingsöverenskommelsen eller i hyresavtalet måste vara till beloppet bestämd. När det gäller en lägenhets enskilda hyra måste hyran vara skälig, vilket innebär att hyran ska förhålla sig till bruksvärdet på orten, säger Margareta Björkvald

Skillnad mellan kommunerna

Hyrorna skiljer sig åt i olika delar av landet. Siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att man betalar i genomsnitt 1 700 kronor mindre i månadshyra för en trea i en kommun med färre än 75 000 invånare, jämfört med en större kommun som Stockholm.

 

Källor:
Hem & Hyra
Hyresgästföreningen
Fastighetsägarna
SCB

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt