Hur mycket ska jag betala barnvakten?

Barnvakt lön
Betalar du från 1 000 upp till 9 999 kronor per år till en och samma person ska du lämna en kontrolluppgift till skatteverket. Du behöver dock inte betala arbetsgivaravgift eller dra skatt.
Barnvakt lön
Ersättningen för en barnvakt som anlitas privat brukar ligga på 50 kronor i timmen upp till 100 kronor i timmen. Summan justeras utifrån din barnvakts ålder, utbildning och erfarenhet.
Hem och familj

Vad är egentligen en bra lön att betala barnvakten? Ska man betala en släkting? Och vad säger skattereglerna om betalning vid barnpassning?

Att komma fram till en bra lön till barnvakten är inte alltid det enklaste. Använder du dig av en och samma barnvakt under en längre tid – och det börjar handla om större summor – finns det dessutom skatteregler att ta hänsyn till.

Fråga andra vad de betalar

Ska du anlita en barnvakt privat är det en bra idé att fråga andra vad de betalar för sin. Utifrån det kan du skaffa dig en uppfattning om vad som är rimligt. Men kom ihåg att det lönar sig att inte snåla med utgiften. En bra barnvakt som är nöjd och glad bör du hålla hårt i.

Generellt sett brukar ersättningen för en barnvakt som anlitas privat ligga på 50 kronor i timmen upp till 100 kronor i timmen. Summan brukar dessutom justeras utifrån din barnvakts ålder, utbildning och erfarenhet.

Hjälp av släkt och familj

Det kan ligga nära till hands att anlita en släkting som barnvakt. Det är någon du har träffat förut och som du känner dig trygg med. Men vad betalar du en släkting? Är det en nära släkting, eller kanske en äldre släkting, kan det kännas konstigt att överhuvudtaget betala något. Om inte annat bör du ge ersättning för mat och dryck, kanske även resan om barnvakten bor en bit ifrån er. Är det en yngre släkting bör du dock överväga att betala precis som du gjort om det varit någon utanför familjen.

Barnvakt genom företag

Fördelen med att vända sig till ett barnpassningsföretag, istället för en privatperson, är att de har utbildade och erfarna barnvakter, som matchas direkt mot familjens behov. Många av företagen finns dessutom på flera orter över hela landet.

Anlitar du ett barpassningsföretag fakturerar de dig för tjänsten och tar även arbetsgivaransvaret. Deras priser kan variera, bland annat beroende på vilken tid på dygnet du behöver hjälp, hur många barn du har samt om du är i akut behov av hjälp.

Normalt brukar priserna ligga runt 350 kronor i timmen – före rutavdraget på 50 procent. Värt att komma ihåg är att taket för att få göra rutavdrag höjdes 1 juli i år – från 25 000 kronor till 50 000 kronor per år.

För att utnyttja skatteavdraget för barnpassning ställer Skatteverket ett fåtal krav som måste uppfyllas. Barnet får gå i högst årskurs sju, det måste passas i sin bostad och det är endast vårdnadshavare som har rätt att ansöka om rutavdraget. Det är inte särskilt krångligt att göra avdrag för barnpassning, på Skatteverkets hemsida finns tydlig information om hur det går till.

Vad säger skattereglerna?

Om du betalar en privat barnvakt mindre än 1 000 kronor per år behöver du inte göra något alls.

Betalar du från 1 000 upp till 9 999 kronor per år till en och samma person ska du lämna en kontrolluppgift till skatteverket. Du behöver dock inte betala arbetsgivaravgift eller dra skatt.

Betalar du från 10 000 kronor och uppåt per år, ska du stå för arbets­givaravgifter samt göra skatteavdrag.

Särskilda regler gäller om du som anställer en studerande tillfälligt som barnvakt, kanske under ett lov. De säger att du då inte behöver dra skatt, om du ”på goda grunder antar” att hans eller hennes årsinkomst inte överstiger 18 200 kronor.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt