Höstbudget 2020 – så påverkas din plånbok efter årsskiftet

Höstbudget 2020
Plastbärkassar blir tre kronor dyrare efter årsskiftet, som ett försök att minska användandet av plastpåsar.
Höstbudget 2020
Bensinskatten höjs år 2020 med 15 öre per liter och dieselskatten med drygt 10 öre per liter.
Hem och familj

Höginkomsttagare, pensionärer, bilister och konsumenter – vilka tror du vinner och förlorar på regeringens höstbudget 2020? Här är svaren.

I slutet av september presenterade regeringen sin budget för år 2020. Budgetförslagen är resultatet av en förhandling mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna. Vi har listat några av de grupper vars plånböcker kommer att påverkas.

Här är några av höstbudgetens vinnare

Höginkomsttagare och män

Vid årsskiftet avskaffas värnskatten – en skatt på fem procent för de som tjänar över 58 500 kronor i månaden. Omkring 345 000 svenskar gynnas av den slopade värnskatten och i snitt handlar det om 17 000 kronor mer i plånboken.

Bland de högavlönade som får en slopad skatt är majoriteten män.

Arbetsgivare och unga arbetslösa

Arbetsgivaravgiften sänks från 31 procent till 10 procent under de första två åren när företag anställer unga, långtidsarbetslösa och nyanlända. Detta kallas för ingångsavdrag.

Pensionärer

Pensionärer över 65 år som har en inkomst över 17 000 kronor i månaden får sänkt skatt.

Bostadstillägget höjs från 5 600 kronor till 7 000 kronor för ogifta pensionärer och från 2 800 kronor till 3 500 kronor för gifta.

För de pensionärer med låg eller ingen pension höjs grundnivån i garantipensionen med 200 kronor i månaden.

Personer boende i glesbygden

Boenden i nordvästra Svealand och stora delar av Norrland får en sänkt skatt med i snitt 137 kronor i månaden.

Bostadssäljare

Den som säljer sin bostad med vinst måste skatta för vinsten, men skatten kan också skjutas upp. Tidigare har uppskovstaket, det vill säga hur mycket du kan skjuta upp, legat på 1,45 miljoner kronor och från år 2017 slopades taket helt. Nu återinförs taket, men beloppet dubblas från det tidigare 1,45 miljoner till 3 miljoner kronor.

Här är några av höstbudgetens förlorare

Bilister

Vid årsskiftet höjs bensinskatten med 15 öre per liter och dieselskatten med drygt 10 öre per liter. Priset hade dock kunnat vara högre om inte regeringen samtidigt sänkt koldioxid- och energiskatten på drivmedel.

Konsumenterna

För att begränsa användningen av plastbärkassar införs en skatt som gör att påsarna blir tre kronor dyrare för konsumenten – förhoppningsvis något som gynnar miljön.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt