Hemlarm – så väljer du rätt

Hemlarm
Det flesta larmlösningar med abonnemang kostar mellan 10 000 och 30 000 kronor för en femårsperiod.
Hemlarm
I dag ingår det oftast en app för att du ska kunna sköta larmet och övervakningskamerorna med hjälp av telefonen.
Hem och familj

För dig som vill satsa på ett hemlarm finns det många frågor att ta ställning till. Vilket larmsystem ska du välja, vad ingår, vad kostar det och är det värt pengarna? För dig som väljer att låta bli finns det mycket annat att göra för att undvika inbrott.

Ända sedan de första hemlarmen installerades har deras nytta debatterats. Vissa undersökningar visar att tjuvarna undviker husen med larm, medan andra visar på motsatsen – att larmen avslöjar att det finns värdesaker att stjäla.

Inte heller statistiken från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, visar att hushåll med larm klarar sig bättre från inbrott än andra. Däremot använder gärna larmförsäljarna statistiken för att visa hur bostadsinbrotten ökar. Genom att jämföra 2017 med 2006, året med lägst antal bostadsinbrott i BRÅ:s statistik, ser man en dramatisk ökning. Hade de istället jämfört med 1984, året med flest bostadsinbrott, har inbrotten istället minskat. Ser man till hela mätperioden på 42 år är det tydligt att antalet bostadsinbrott ligger ganska jämnt. Ungefär en procent av Sveriges hushåll drabbas varje år av inbrott.

Då är risken för inbrott störst

Vad som däremot går att se i statistiken, oberoende av år, är att du löper större risk att drabbas av inbrott om du bor i en större stad. Bostadsinbrotten sker också oftare på vardagar än på helgdagar och främst på dagtid. Du som bor i en villa eller ett radhus bör också vara lite mer vaksam under slutet av året. I oktober, november och december begås fler inbrott i småhus än under övriga månader.

Fördelen med hemlarm

Bortsett från statistiken är det ett faktum att hemlarm skapar en känsla av upplevd säkerhet. Och även om tjuvarna blir allt mer avancerade i takt med att larmen blir det, innebär den moderna tekniken en hel del fördelar. Dagens inbrottslarm är helt enkelt mer än bara inbrottslarm. I dag ingår det oftast en app för att du ska kunna sköta larmet och övervakningskamerorna med hjälp av telefonen. Dessutom kan moderna larm varna för fuktskador, brand, gas och skadedjur. Med vissa larmappar kan du tända och släcka lampor och även sköta varmluftspumpen från din telefon. Med moderna larm kan du larma dörrar och fönster när du är hemma och ändå röra dig fritt i huset.

Vilket larm passar dig?

Om du bestämmer dig för att satsa på ett larm återstår några beslut att fatta som inte minst påverkar din plånbok. För det första behöver du bestämma om du ska köpa ett larmsystem som inte är kopplat till en central eller prenumerera på en larmtjänst med åtgärd, det vill säga att larmbolaget rycker ut vid behov eller sätter in en annan mer passande åtgärd.

Fördelen med ett larm som inte är kopplat mot en central är framförallt priset. Du kan få ett heltäckande system till en billig peng och det tillkommer inte några kostnader när du väl har köpt och installerat det. Nackdelen är att du inte får automatiska uppdateringar eller utryckningar och åtgärder när larmet går.

Olika prisklasser

Oavsett vilken variant du väljer bör du titta på vilket behov du har. Husets storlek, antal fönster och dörrar samt tillval av extrafunktioner avgör larmpaketets storlek. Det flesta larmlösningar med abonnemang kostar mellan 10 000 och 30 000 kronor för en femårsperiod, inklusive utrustning, utryckningar och installation. Bli inte avskräckt om en larmfirma har ett högre pris för grundpaketet. De som bjuder på utrustningen har sannolikt dyrare månadskostnad, dyr installationsavgift och längre bindningstid. Ytterligare andra tar betalt per utryckning. Tänk på att det är totalsumman efter bindningstidens slut och vad som ingår i tjänsten som är mest intressant.

Fyra tips till dig som inte vill satsa på larm

För dig som vill lägga pengarna på annat finns det mycket att göra för att minska risken för inbrott.

1. Ge inte tjuven chansen att jobba ostört. Eftersom tjuven ofta väljer bostäder med fönster på bottenplan eller altandörrar är det bra att göra dem så synliga från gatan som möjligt. Ta bort skymmande buskage och förstärk utebelysningen. Lampor med rörelsedetektorer i trädgården och på garageuppfarten har visat sig vara effektiva.

2. Försvåra för tjuven att ta sig in. I lägenheter ger bra lås och säkerhetsdörrar ett gott skydd. I villor och radhus kan du installera brytskydd på dörrar och fönster i markplan. Lås även fast stegar och andra redskap som kan användas vid inbrott.

3. Ta hjälp av dina grannar. Förutom hjälp med att hålla utkik när du inte är hemma kan ditt hus se bebott ut när du är bortrest om du får hjälp med att ta in posten, klippa gräset eller skotta snö.

4. Låt inte värdesaker vara synliga utifrån. Lämna inte smycken eller kontanter synliga på hallmöbeln. Märkning av värdesaker, exempelvis med DNA, gör det också mindre attraktivt att hantera stöldgodset och försvårar försäljningen.

Inbrott i siffror

Av de 22 600 bostadsinbrott som polisanmäldes 2017 skedde 13 800 i villor och 8 800 i lägenheter. Utöver det anmäldes 5 900 inbrott i fritidshus och 14 800 källar- och vindinbrott samma år. Av dessa var det endast 4 procent som klarades upp.

Källa: BRÅ

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt