Handla säkert på nätet

Handla säkert på nätet
För att minska risken för nätbedrägeri kan det vara smart att använda ett kort som inte är kopplat till ditt lönekonto när du handlar på nätet.
Hem och familj

Många utför dagligen betalningar på nätet, men det är inte alltid helt riskfritt. Här är några tips på hur du enkelt kan skydda dig från bedrägeri.

I dag blir det allt vanligare att handla och betala räkningar på nätet. Det är ett enkelt och smidigt sätt att sköta sin ekonomi. Men det finns en hel del saker som du både kan och bör tänka på för att handla säkert på nätet. Vi har listat några av dem.

• När du handlar på nätet kan det vara smart att använda ett kort som inte är kopplat till ditt lönekonto. För sedan över den summan som du ska handla för till kortet så minskar du risken för att bli av med allt för mycket pengar om kortnumret blir stulet. Handlar du med ett kort med kredit på är det bra att ta bort krediten på just det kortet när du ska använda det på nätet.

• Ett annat alternativ när du ska handla på nätet är att använda dig av ett virtuellt kort. Med ett virtuellt kort, också kallat e-kort, finns inget fysiskt kort och du visar aldrig ditt vanliga kortnummer. För varje köp du gör skapas ett unikt kortnummer som endast fungerar hos ett försäljningsställe. Du för över den summan du vill handla för från ditt vanliga kort och när köpet är genomfört annulleras e-kortet.

• Använd kända och etablerade betalningstjänster när du handlar något på nätet.

• Lämna aldrig ut dina konto- eller kortnummer. Får fel person tag i uppgifterna kan de till exempel dra betalningen flera gånger.

• Skydda din dator med virusskydd och brandvägg och se till att dessa är uppdaterade.

• Ibland kommer mejl där du ombeds att lämna ut dina kontouppgifter och koder, eller där avsändaren lockar med vinster och utbetalningar om du lämnar dina uppgifter. Svara aldrig på dessa mail och undvik att klicka på medföljande länkar.

• Om du handlar av en privatperson ska du vara försiktig med att betala i förskott. Du vet aldrig om du får varan och vem personen på andra sidan är, även om säljaren lämnar ut sitt person- eller kontonummer är det ingen garanti på att du inte blir lurad.

• Gör du ett större köp på nätet, som till exempel en moped, är det viktigt att fråga om originalkvittot när du handlar från en privatperson. Be även personen att legitimera sig och skriv sedan ett köpekontrakt.

• Följ magkänslan. Om något känns fel är det ofta det. Kolla hellre upp personen eller företaget en gång för mycket innan du genomför betalningen.

Källa: Polisen

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt