Vad kan en arkitekt hjälpa till med?
De flesta personer tänker att en arkitekt bara bestämmer hur huset ska se ut, men i arkitektens arbetsuppgifter ingår flera olika saker, till exempel skisser, färgval och underlag till bygglovet. Vissa arkitekter kan till och med hjälpa till med projektledning av husbygget, ja det är helt enkelt upp till dig hur mycket eller lite hjälp du vill ha.
Fördelar med att anlita arkitekt
Det finns flera fördelar med att ta hjälp av en arkitekt, till exempel:
– hen ser på ditt byggprojekt med nya ögon och kan föreslå erfarenhetsbaserade lösningar som du inte hade kunnat komma fram till själv. Till exempel kan huset designas så att det enkelt kan anpassas allteftersom familjen växer och får nya behov.
– hen gör proffs-ritningar vilket gör att samarbetet med byggarna löper smidigare och risken för fel minskar.
– hen kan hjälpa dig att få huset mer energieffektivt, något som ger billigare driftkostnader i längden.
Det svåra med att anlita arkitekt
Hur ser ett fint hus ut? Vad är dyrt? När är snart? Svaret på alla frågorna är olika beroende på vem du frågar. Det innebär också att den arkitekt som var perfekt för din kusins nybygge kanske inte alls passar dig eftersom du har helt andra preferenser. För att ditt samarbete med arkitekten ska bli bra gäller det därför att du gör ett gediget förarbete för att hitta en arkitekt som förstår vad just du och din familj vill ha. Låt det ta lite tid, annars är risken att ert samarbete blir fel.
Hur hittar jag rätt arkitekt?
Börja brett. Titta på hus du gillar och försök ta reda på vem som har ritat dem. Kolla med vänner och bekanta. Sveriges Arkitekter har en söktjänst där du kan titta på vad olika arkitektkontor har ritat.
När du har hittat några olika kontor du gillar bör du begära in offerter från dem. Ofta vill arkitekten då träffas för att ta reda på vad du vill ha för att sen kunna lämna en prisuppgift. Ju mer detaljerade svar du kan lämna, till exempel om husets storlek och vad du vill ha hjälp med, desto träffsäkrare svar får du. När du får svar från de olika kontoren jämför du de olika offerterna och väljer den som passar dig bäst.
När du har valt arkitekt är det viktigt att ni skriver ett avtal om hur uppdraget ska utformas och vad det ska kosta. Kolla också upp att arkitekten har en så kallad konsultansvarsförsäkring.
Vad kostar det att anlita en arkitekt?
De flesta arkitektkontor tar betalat per timme och slutkostnaden beror därför på hur stort ditt projekt är och hur mycket du vill att arkitekten ska göra åt dig.
Branschorganisationen Sveriges Arkitekter konstaterade i sin branschrapport för 2019 att medelarvodet för en arkitekt är 940 kronor i timmen. För att ta fram en komplett ritning som också kan användas vid bygglovsansökan krävs ofta cirka en till två veckors arbete för arkitekten, och i snitt brukar man räkna med att arkitektarvodet blir cirka tio procent av totalkostnaden för ett nytt hus om du tar hjälp av en arkitekt genom hela processen.
Viktigt att tänka på är att arkitekten genom sitt arbete ska kunna hjälpa dig att spara pengar, till exempel genom att föreslå vissa materialval, göra huset mer energieffektivt eller göra det lättare för dig att ta in offerter från hantverkare.
Fast eller rörligt pris när du anlitar arkitekt?
Arkitekter tar ofta betalt på två olika sätt:
1. Rörligt arvode innebär att du betalar per timme. Fördelen är att du bara betalar för de timmar arkitekten verkligen jobbar åt dig, nackdelen är att du inte vet vad det kommer att kosta totalt.
2. Fast arvode innebär att du och arkitekten kommer överens om vad arkitekten ska göra och vad det ska kosta. Fördelen är att du vet slutpriset, nackdelen är att arkitekten ofta sätter ett högre totalpris än vad du hade fått med rörligt pris för att gardera sig utifall projektet blir mer tidskrävande än planerat.
Ni kan också blanda ersättningsformerna. Till exempel kan ni använda rörligt arvode i början när det är svårt att veta hur omfattande projektet blir. När det är dags för arkitekten att ta fram bygglovshandlingar kan ni välja fast arvode eftersom det då är lättare för arkitekten att uppskatta hur lång tid arbetet tar.
Vad behöver du förbereda själv?
För att få ut så mycket som möjligt av ditt samarbete med arkitekten är det bra om du har gjort en del förarbete själv. Börja med att skriva en önskelista på vad som är viktigt för dig i ditt blivande hus, och ungefär vad du är beredd att betala för det. Då blir det lättare för arkitekten att förstå vad du vill och på vilken nivå det ska göras.
Du kan också skriva ner lite information om dig och din familj, till exempel om ni planerar tillökning, om barnen snart ska flytta hemifrån och vad ni gillar att göra på fritiden. Då får arkitekten en större förståelse för era behov och chansen ökar att arkitektens förslag passar er bra från början utan en massa omtag. Något som i slutändan sänker kostnaden för dig.
Läs också: Ta hjälp av en trädgårdsarkitekt och planera din trädgård!