Guide: så tar du vara på regnvattnet i sommar

vattentunna
En trätunna kräver en del underhåll för att hålla i längden, men är vacker att titta på.
vattentunna
Med en tappkran längst ner på vattentunnan kan du fästa trädgårdsslangen eller tappa upp vattnet när du vill använda det.
Hem och familj

Efter en härlig, riktigt varm sommar kan det bli väldigt torrt och nästan varje sommar rapporteras det om torka, tomma brunnar och vattningsförbud. Därför kan det vara smart att investera i en regnvattentank som samlar upp regnet och gör dig mindre beroende. Så kan du vattna med gott samvete även när torkan slår till.

Att samla upp regnvatten behöver inte vara svårt, och med rätt metod kan du samla många liter vatten på kort tid. De olika metoderna som finns utnyttjar takavvattningen och samlar upp regnvattnet via stuprören till en vattentunna av något slag. Det är detta vatten som du sedan använder till bevattningen av trädgården, växthuset eller andra odlingar du har hemma.

IBC-tank, vattentunna eller oljefat?

IBC-tank
Vill du kunna samla riktigt mycket regnvatten är en IBC-tank ett bra alternativ. En IBC-tank är en kvadratisk plasttunna med ett stålgaller runtom som rymmer 1 000 liter vatten. För att fylla IBC-tanken med regnvatten fäster du en slang mellan stupröret och tanken, och på så sätt fylls plasttunnan upp snabbt och lätt under skyfall. Ofta finns en tappkran längst ner på behållaren, där kan du fästa trädgårdsslangen eller tappa upp vattnet när du vill använda det.

Nya IBC-tankar kan kosta ett par tusenlappar, men det går att hitta begagnade för betydligt lägre pris än så. Då ska du dock vara noggrann med vad tanken har använts till innan. Det är vanligt att man förvarar miljöfarligt innehåll och kemikalier i IBC-tankar, och det vill du inte ha i ditt vatten.

Specialanpassad vattentunna
Om en IBC-tank är för stor för din trädgård eller om du vill ha ett lite smidigare och billigare alternativ är en vattentunna av något slag en bra idé. De rymmer ofta runt 200 liter och du placerar dem helt enkelt under stupröret så att regnvattnet samlas i tunnan. Du kan köpa vattentunnor som är speciellt framtagna för uppsamling av regnvatten, eller så kan du leta upp ett oljefat eller en gammal trätunna på loppis eller liknande.

Fördelen med att köpa en specialanpassad vattentunna är att du slipper hitta på dina egna lösningar för hur du kopplar ihop stupröret med tunnan. Ofta följer det med en stuprörsslang som du fäster mitt på stupröret och sedan leder ner i vattentunnan, men det går också att kapa stupröret på mitten och flytta upp botten på stupröret. Dessa lösningar brukar också ha den smarta funktionen att stupröret slutar fylla på tanken när den är full, så att du slipper en eventuell översvämning när det öser ner.

Trätunna eller oljefat
En trätunna är såklart det vackraste alternativet, vissa tycker även att oljefaten är fina att titta på, men de kräver en del underhåll för att hålla i längden. Du bör också se till att de är helt täta och inte har några hål så att det regnvatten du samlar upp inte rinner ut på marken. Det kan också vara en bra idé att införskaffa ett lock till tunnan. Har du ett lock på tunnan blir vattnet renare och du slipper skräp som täpper till i vattenkannan när du ska använda vattnet.

Fördelar och nackdelar med olika regnvattensamlare

IBC-tank
+
Rymmer stora volymer (1 000 liter)
Underhållsfri


Dyr (om du inte hittar begagnad)
Tar stor plats
Inte den snyggaste

Specialanpassad vattentunna
+
Billig
Tar liten plats
Underhållsfri


Rymmer inte lika mycket vatten
Inte den snyggaste

Återvunnet oljefat eller trätunna
+
Billig
Snygg
Tar liten plats


Rymmer inte lika mycket vatten
Kräver underhåll

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt