Guide: köpa tv – LED, OLED eller QLED?

köpa tv
Dags att köpa ny tv? Först behöver du fundera på vad just ditt hushåll ska använda tv:n till. Då blir det lättare att värdera tekniska specifikationer och alla valmöjligheter som finns.
köpa tv
Utbudet av tv-apparater är enormt och de kommer i alla möjliga storlekar och tekniker. De tre vanligaste skärmkvaliteterna i dag är LED, OLED och QLED.
Hem och familj

Vad ska du ha för upplösning? Full HD eller inte? Och hur stor skärm behöver du egentligen? Att köpa tv är inte helt enkelt, men lugn, vi guidar dig igenom några av de vanligaste funderingarna.

Vad behöver du?

Först och främst behöver du fundera på vad just du (och eventuellt övriga familjen) ska använda tv:n till. Är den bara till för att barnen ska kunna se på tecknat eller ska du ha full hemma-bio-utrustning som klarar snabba sportsändningar? Om du vet era verkliga behov innan du går till butiken har du bättre chanser att hitta en tv som passar just er.

Hur stor tv ska du ha?

Det går i dag att få en skärm som är i princip hur stor som helst, men störst är inte alltid bäst. Dels drar en större skärm mer energi, dels kan den kännas stor och skrymmande när den är avstängd. Förbered dig hemma genom att mäta hur stor plats du faktiskt har för din tv. Kom ihåg att skärmar mäts i tum, och att det är diagonalen från ett hörn till det motsatta som mäts. De flesta köper i dag en skärm på cirka 55 tum men vill du ha riktig hemma-bio-känsla är det snarare 65 tum och uppåt du ska titta på.

Vad ska du ha för sorts skärm?

I dag är det tre olika sorters tv-skärmar som dominerar i handeln: LED, OLED och QLED.

LED är en äldre teknik och består av flytande kristaller (LCD) som lyses upp bakifrån av lysdioder. Eftersom LED har funnits på marknaden ett tag är de ofta billigare än de andra skärmarna, men eftersom de lyses upp bakifrån blir det svarta inte riktigt svart.

QLED är Samsungs vidareutveckling av LED-skärmarna. QLED uppskattas av många för sin fina färgåtergivning, men även här blir det svarta inte riktigt svart.

OLED är en nyare teknik och här är skärmen uppbyggd av pixlar som var och en sänder ut sitt eget ljus. Det innebär att du kan få en väldigt skarp och exakt bild, dessutom blir det svarta verkligen helt svart. Skärmarna blir också tunnare eftersom de inte behöver någon bakgrundsbelysning. Nackdelen är att priset ofta är högre än på LED-skärmar.

Men. Stirra dig inte bara blind på tekniken utan be också att faktiskt få titta på samma film (eller fotbollsmatch eller tv-serie) på flera olika modeller och skärmar, allra helst samtidigt. Först då ser du vad just dina ögon föredrar.

Vilken upplösning behöver du?

När du har bestämt dig för storlek och skärmteknik behöver du också fundera på vad du ska ha för upplösning, det vill säga hur bra bildkvalitet och detaljrikedom tv:n klarar av att visa. Återigen är det viktigt att du funderar på vad du använder tv:n till och hur mycket du är beredd att faktiskt betala.

De vanligaste kategorierna på marknaden är HD-ready, full HD och Ultra HD (UHD eller 4K) där den sista både är den nyaste men också den vanligaste. Den har en mycket högre upplösning än de äldre varianterna vilket såklart ger en enorm detaljrikedom, men ofta ger det också ett högre pris.

Vad behöver du för anslutningar?

Ska du ansluta din TV till andra prylar, till exempel spel, behöver du HDMI-utgångar. Ju fler prylar du ska koppla in, desto fler utgångar behöver du. Tänk bara på att om du ska koppla gammal teknik till tv:n, till exempel en DVD-spelare, kan du behöva en scart-anslutning, något som inte är särskilt vanligt i dag.

Behöver du komplettera med något?

En platt-tv tar inte mycket plats, men det innebär också att den tunna skärmen vanligtvis inte rymmer särskilt kraftiga högtalare. Om bra ljud är viktigt för dig kan du antingen välja tv efter ljudkvalitet, eller köpa till externa högtalare (eller kanske en hel ljudanläggning) som ger dig det ljud du behöver.

Var rädd om miljön

All konsumtion och teknikanvändning påverkar miljön och klimatet. Än så länge är det svårt att hitta en miljömärkt tv, däremot måste alla tv-apparater energideklareras i olika energiklasser. Var dock noga med att också titta på den faktiska energiåtgången eftersom en större skärm generellt sett drar mer ström än en liten även om de är i samma energiklass.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt