Guide: Hyra ut stuga – allt om pris, skatt, kontrakt och försäkring

Hyra ut stuga
Din hemförsäkring gäller vanligtvis även när du hyr ut ditt hus.
Hyra ut stuga
Husets läge påverkar ofta priset mycket, närheten till hav eller sjö brukar dra upp priset en del.
Hem och familj

Genom att hyra ut din stuga kan du tjäna extra pengar och täcka upp mycket av dina ägarkostnader. För att göra en trygg och bra affär bör du ha koll på skatt, avtal, pris och försäkring. Här får du tips och råd inför stuguthyrningen.

Hyra ut stuga – vilket pris kan jag ta?

Det kan vara svårt att veta hur mycket du ska ta betalt för din stuga. Priset beror mycket på fritidshusets storlek, standard och läge och skiljer sig ofta åt beroende på låg- och högsäsong. Hör med grannar och leta upp andra annonser för att se vad andra tagit betalt.

Blocket bostad har gjort en sammanställning över medianpriset för en sommarvecka i olika svenska städer:

Här är det dyrast att hyra stuga:

Stockholm 16 000 kronor

Båstad 14 500 kronor

Sotenäs 9 000 kronor

Varberg 9 000 kronor

Älvdalen 8 875 kronor

Här är det billigast att hyra stuga:

Mora 4 200 kronor

Öckerö 4 500 kronor

Storuman 4 600 kronor

Östersund 4 700 kronor

Motala 5 260 kronor

Källa: Blocket

För att undvika allt för mycket krångel med avbokningar kan det vara bra att ta ut en handpenning av hyresgästen. Det är även vanligt att ta ut en deposition för eventuella skador.

Gäller försäkringen när jag hyr ut min stuga?

Din hemförsäkring gäller vanligtvis även då du hyr ut ditt hus, men det är alltid bra att kontakta försäkringsbolaget innan för att se om det behövs några tillägg. Tänk på att om hyresgästen stjäl något i ditt hem täcks det inte av din försäkring eftersom det inte räknas som inbrott när du har släppt in personen. 

Behöver jag betala skatt när jag ska hyra ut stugan?

Du får hyra ut din stuga skattefritt upp till 40 000 kronor per år. Dessutom får du göra avdrag på 20 procent av hyresbeloppet. Den summa som överstiger detta måste du betala 30 procent skatt på.

Räkneexempel:

Hyr du ut din stuga för 10 000 kronor per vecka i fyra veckor får du 40 000 kronor och behöver inte betala någon skatt på beloppet.

Hyr du däremot ut stugan i sju veckor får du 70 000 kronor och måste betala skatt. Skattesumman räknar du ut genom att ta 70 000 kronor – 40 000 kronor (skattefritt belopp) och sedan dra av 20 procent av hyresbeloppet, 70 000 kronor = 14 000 kronor.

Av kvarstående summa ska du sedan skatta 30 procent, det vill säga:

70 000 kronor – 40 000 kronor = 30 000 kronor.

30 000 kronor – 14 000 kronor = 16 000 kronor.

16 000 x 0,30 = 4 800 kronor i skatt.

Källa: Skatteverket

Saker att tänka på innan du hyr ut

När du bestämt dig för att hyra ut är det viktigt att göra upp om regler innan. Hur många får bo i huset samtidigt? Är husdjur tillåtet? Vad gäller kring städning?

Skriv gärna ner en guide om hur saker och ting fungerar i huset – en välformulerad guide gör att du förhoppningsvis slipper svara på en massa frågor under uthyrningstiden. Lägg även till tips på exempelvis utflykter, affärer och restauranger i området.

Plocka undan så mycket som möjligt av de saker du är rädd om och skriv en enkel inventarielista.

Hyra ut stuga med kontrakt

Inför uthyrningen bör ni skriva ett kontrakt innehållande bland annat pris och betalning, vad som ingår och inte, uthyrningstiden och avbokningsregler. Här hittar du bra avtalsmallar.

Är det någon du inte känner kan det vara smart att även ta en kopia av personens id-handling.

Läs också:
Stor guide: Hyra ut i andra hand – gör så här

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt