Fynda på gårdsauktion – så blir du en vinnare

Fynda på gårdsauktion
På gårdsauktioner kan du inte alltid betala med kort, så ta med dig kontanter.
Hem och familj

Sommar betyder för många loppisar och auktioner. Men hur ska du egentligen göra för att ropa hem det där vackra skrivbordet? Vi bad auktionsexperten Peder Lamm om tips.

– Här har vi en vacker sammetsfåtölj, kan jag få 100 kronor?
– 100.
– 140.
– 170.
– 170, första, andra, tredje – såld till kvinnan i röd klänning där borta!

Snart är det dags för sommarens gårdsauktioner. Runt om i landet samlas amatörer, professionella och nyfikna för att se om de lyckas ropa in något på auktion. För att ropa hem den där fina vasen eller soffan krävs ofta gott om tid och en del is i magen. Vi pratade med auktionsexperten Peder Lamm för att få tips på hur du blir en vinnare på auktionen.

Peder Lamm, antikexpert.

– Mitt intresse för auktioner började redan när jag var 15 år. Jag började extrajobba på Bukowskis och en helt ny värld öppnades för mig. Jag är uppvuxen på 70-talet med massa brunt och orange, en tid där allt vackert var förbjudet. Här fanns plötsligt alla vackra mattor och tavlor, det var absolut skönheten som drog in mig i det.

Vad är ett fynd?

Peder Lamm har arbetat med auktioner på olika sätt i många år och är bland annat känd från auktionsprogrammet ”Första, andra, tredje” på TV4. Han säger att det i dag tyvärr kan vara svårt att hitta riktiga gårdsauktioner, att omkring 90 procent av all auktionsverksamhet har flyttat ut på nätet, men trots det menar han att när du hittat en riktigt bra auktion finns det fina fynd att göra.

– Det är såklart alltid en definitionsfråga vad som är ett fynd, för den som vill göra stora ekonomiska fynd passar nätauktioner och auktionshallar bättre – du hittar ingen okänd Rembrandttavla på loppisen direkt. Men här finns istället prylar som kan vara ett riktigt fynd just för dig.

Vad är egentligen värt att buda på?
– Jag som bor i ett hus med trädgård är alltid ute efter trådgårdsrelaterade grejer, det kan vara en gräsklippare som när den är ny kostar 10 000 kronor men som du nu kan få för 500 kronor. Det är smart att köpa saker som folk tycker är lite jobbiga och tunga att släpa hem, eller praktiska prylar som en motorsåg, lampa eller någon elpryl – många vågar inte köpa sådant eftersom de är rädda för att de inte ska fungera, men det kostar faktiskt inte mycket att reparera om nu något skulle vara trasigt. Det kan också vara väldigt prisvänligt med textilier, gamla dukar och fina örngott. Sedan är det alltid roligt med fina kristallglas.

Det finns bara en person som kan värdera sakerna och det är du och din plånbok.

Vad tycker du att man ska strunta i då?
– Undvik saker som Stockholms-damer vill ha till sina sommarhus, sådant som ser lite gulligt och lantligt ut, de sakerna blir ofta onödigt dyra. I dag är det också vanligt att folk tror att de hittat någon fräck designpryl från 50-talet och budar alldeles för högt, men de är ofta inte äkta, det är inte vanligt att hitta äkta danska designprylar på den här typen av auktioner.

Våga buda

Peder Lamm har sysslat med auktion i många men tröttnar aldrig.
– Jag är som en nykter alkoholist, jag försöker undvika auktioner och loppisar men är jag ute och kör bil och ser en skylt till en auktion så rycker det i ratten. Jag försöker hålla emot men det går inte. Just nu håller jag på att buda på en stor koppargryta på en nätauktion, den är uppe i 475 kronor vilket ju är ingenting.

Han berättar att han sällan sätter något slutpris för sig själv eftersom att det ofta slutar med att han sedan ångrar att han inte bjöd de där extra 100 kronorna och vann auktionen.

– Det finns bara en person som kan värdera sakerna och det är du och din plånbok. Det finns inget dagspris på en koppargryta utan det är stunden och efterfrågan som avgör priset – och hur mycket du vågar bjuda. Du kan inte göra något heltokigt utan har alltid föremålet kvar och kan sälja det igen.

Peder Lamms 5 bästa auktionstips:

• Att gå på auktion är lite som att köra bil, du ska komma dit mätt, utvilad och nykter.
Dessutom bör du ha gott om tid på dig. När du går på en visning är det bra att gå två gånger, den första gången för att få en snabb överblick, sedan kan du ta en fikapaus och komma tillbaka en gång till och då har intrycken sjunkit in och du minskar risken för felköp.

• Stressa inte upp dig. Under en auktion gäller det att behålla lugnet, ingen ser hur nervös du är. Jag har hållit på med auktioner i 30 år och jag blir fortfarande nervös, det hör till.

• Var inte rädd för att buda. Det blir aldrig dyrt på allvar på en gårdsauktion. De begagnade prylarna har alltid kvar sitt grundvärde, de går att sälja igen. Det finns inga stora risker egentligen, så var inte feg för när du fegar ur är det just det du ångrar senare. Jag kan minnas loppisar jag var på för fyra år sedan och känna att varför bjöd jag inte 100 kronor till på den där saken? Det är lätt att bli dumsnål.

• På små auktioner är det inte alltid det går att betala med kort, så ta med dig kontanter. Det är bra att ha 20- och 50-lappar med sig, du kan inte pruta ner en pryl från 400 kronor till 100 kronor och sedan betala med en 500-lapp, det ser inte bra ut.

• Låt bli alkoholen när du nätbudar. Vi som är inne på nätauktioner ofta brukar se att mellan nio och elva på kvällen säljs allt i en rasande fart, vi kallar det för bag-in-box-hour och menar att det är när folk fått i sig några glas vin hemma och bjuder för mycket.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt