”Med en bra familjebudget slipper vi överraskningar”

Familjebudget
Paret Isabelle Hüttner Häggstrand och Tobias Häggstrand med yngsta dottern Vida. Familjen har fått koll på sin ekonomi med hjälp av en bra budget. Ett av deras tips är att inte skapa ekonomiska luftslott, utan att leva efter er faktiska ekonomi och kanske helst lite under.Foto: Michael Steinberg
Hem och familj

Höga matkostnader och dålig koll på ekonomin fick paret Isabelle och Tobias att sätta upp en familjebudget. I dag slipper de stress och oro och kan istället spara till en jorden runt-resa.

Många familjer har svårt att få ihop den gemensamma ekonomin. De bråkar om pengar eller så undviker de helt att prata om det. Men paret Isabelle Hüttner Häggstrand och Tobias Häggstrand från Stockholm är några av dem som tagit tag i problemet och styrt upp sin ekonomi med hjälp av en familjebudget.

Det hela började när de blev ett par en sommar på Gotland där de jobbade på samma restaurang.
– Redan där på jobbet började egentligen vårt ekonomiska tänk. På restaurangen lade vi all vår dricks i en och samma skål som vi levde på tillsammans. Vi tänkte att om två personer drar in till samma hög blir det dubbelt så mycket pengar – och dubbelt så roligt, säger Tobias.

I dag har de varit tillsammans i tolv år och har barnen Nell, Noomi och Vida. De har helt gemensam ekonomi som de med hjälp av en budget fått bra koll på.
– Viljan och intresset för att vara ekonomiska har alltid funnits hos både mig och Isabelle. Ingen av oss kommer från familjer där pengar funnits i överflöd, och vi började båda två att jobba väldigt tidigt.

Inkasso och höga utgifter

Men även om familjen i dag har bra koll på ekonomin har det inte alltid sett ut så. När de var yngre, innan de fick barn, var det mycket som inte fungerade.
– Jag studerade till civilekonom och flyttade runt mycket. Då var det svårt att hålla koll på privatekonomin, och det hände flera gånger att jag fick brev från inkasso, säger Tobias.
– Det fick jag med. Det var svårt att förstå konsekvenserna av obetalda räkningar när man precis flyttat hemifrån. Var breven inte öppnade så fanns de liksom inte, säger Isabelle.

Men deras största problem var matkostnaderna. Båda jobbade och kände att de kunde unna sig lunch ute flera dagar i veckan, och ofta blev det även hämtmat till middag.
– Jag tror vi tänkte som många andra gör, 50 kronor här och 100 kronor där är inte så mycket, men slår du ihop det handlar det om väldigt stora summor, säger Tobias.
– Vi hade matkostnader på 9 000 kronor i månaden – för två personer, säger Isabelle.

Familjebudget gav förändring

När första barnet var på väg kände de att de var tvungna att göra en förändring och strukturera upp sin ekonomi. De började kolla på sina kontoutdrag för att se var pengarna tog vägen. Efter några månader hade de fått en bra överblick och satte sig ner för att göra sin första gemensamma budget. Tobias plockar fram sin dator för att visa systemet de tagit fram.
– Jag är rätt fyrkantig och gillar Excel ganska mycket.
Isabelle brister ut i skratt och avbryter honom:
– ”Gillar” älskling? Det var väl en underdrift?

Tillsammans har de gjort ett dokument där de varje månad lägger upp sin familjebudget. Eftersom de har helt gemensam ekonomi räknar de ihop bådas totala inkomster och utgifter, även års- och kvartalsavgifter slås ut på tolv månader. På så vis har de i sin buffert sparat pengar till den månad då plötsligt CSN, el och tv-avgiften ska betalas.
– Med en bra budget har vi alltid pengar på kontot till dessa räkningar och slipper överraskningar och oroskänslor, säger Tobias.

Varje vecka stämmer de av för att se hur de klarat budgeten. Om de har 2 500 kronor att leva för per vecka och en vecka bara gjort av med 2 000 kronor kan de antingen lägga undan 500 kronor eller göra något roligt för dem. Tobias tror att det många gör fel är att om de en månad får in 50 000 kronor, men bara har utgifter på 40 000 kronor känner de sig rika och gör av med allt istället för att lägga undan en del till framtida behov.
– Ett knep är att inte höja levnadsstandarden bara för att man fått bättre ekonomi, för ska du sedan backa igen är det jättesvårt om du vant dig vid städhjälp eller ny bil. Därför har vi har trappat upp lite i taget, säger Isabelle.

Har ni fått justera er familjebudget på vägen?
– Det har varit svårt att beräkna matkostnaderna, vi har verkligen testat oss fram och haft många olika varianter. I dag har vi matkasse vilket passar vår familj väldigt bra och med den har vi halverat våra matkostnader, säger Isabelle.

 Är det svårt att göra en familjebudget med olika inkomster?
– För mig handlar det om inställning, vi har båda försörjt varandra i perioder. Vi har aldrig haft mitt och ditt, utan det är vårt. Vi har periodvis haft väldigt olika ekonomi, men det handlar ju faktiskt bara om pengar, det är bara en funktion för att vi ska kunna leva det liv vi vill leva, säger Isabelle.
– Ja, verkligen. Och en familjebudget kan alla göra, oavsett hur man valt att göra upp sin ekonomi, gemensam eller inte, säger Tobias.

Isabelle och Tobias tre bästa tips:
1.
 Skapa en överblick av era utgifter, se till att ni räknar på alla era utgifter – även de som bara kommer en gång per år eller kvartalsvis. Dela sedan de på tolv månader och räkna in det i er månadsbudget, på så vis har ni automatiskt skapat en buffert för de räkningarna i framtiden.

2. Skapa inte ekonomiska luftslott, utan lev efter er faktiska ekonomi och kanske helst lite under. Det är roligare att känna att det blir över ibland istället för att alltid ligga under.

3. Höj inte levnadsstandarden bara för att ni fått bättre ekonomi, om ni sedan måste backa igen är det jättesvårt när ni vant er vid städhjälp eller ny bil.

Läs mer om hushållens kostnader på Konsumentverket.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt