Majoriteten av de som lever i en parrelation i Sverige i dag tycker att deras gemensamma ekonomi är jämställd, enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av ICA Banken. Men samma undersökning kommer fram till att så inte alltid är fallet. Bara 19 procent säger sig anpassa ekonomin efter vad man tjänar och 61 procent justerar inte ekonomin när livssituationen förändras och någon i relationen får en högre eller lägre inkomst.
Tre sätt att dela upp ekonomin på
Enligt Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, finns det i huvudsak tre sätt som par väljer att lägga upp sin delade ekonomi på. Att dela utgifterna på hälften, att dela utgifterna procentuellt baserat på hur mycket man tjänar och att turas om att betala lite då och då. Men hur lägger man upp sin delade ekonomi så jämställt som möjligt om man har olika inkomst?
– Att dela de gemensamma utgifterna på hälften förutsätter att båda har lika stor inkomst. För att få grepp om hur den gemensamma ekonomin faktiskt ser ut, är det inte heller långsiktigt att turas om att betala lite då och då. Sett till kronor och ören bör man fördela procentuellt utifrån inkomst, säger Magnus Hjelmér i ett pressmeddelande.
Kompensera för småbarnsåren
Utöver själva inkomsten finns det ytterligare faktorer som påverkar den ekonomiska jämställdheten. Om en person till exempel tar ut den största delen av föräldraledigheten, vabbar och deltidsarbetar under småbarnsåren blir det stora summor i längden och det påverkar även pensionen på sikt. Bara tre av tio kompenserar detta i sin delade ekonomi.
– Det här är ett vanligt problem som få är medvetna om. Ofta grundar det sig i okunskap och att vi inte pratar med varandra om hur pengarna i den gemensamma ekonomin fördelas, säger Magnus Hjelmér.
Magnus Hjelmérs 3 tips för en jämställd ekonomi:
- Dela upp de gemensamma utgifterna procentuellt baserat på vad ni tjänar.
- Se över er gemensamma ekonomi ofta och uppdatera fördelningen när det sker en förändring av situationen.
- Glöm inte att pensionen påverkas av saker som inkomstbortfall och deltidsarbete. Det är lätt att kompensera varandra med pensionsrätter på Pensionsmyndigheten.se.