Ett år med corona – så har det påverkat oss och ekonomin

corona
Över en halv miljon personer blev permitterade under coronapandemin 2020.
corona
Konsumtionen i Sverige minskade under 2020 och för klädhandeln sjönk den med 14 procent.
Hem och familj

Nästan ett år har gått sedan coronapandemin slog till på riktigt i Sverige, och vi har levt med dess konsekvenser sedan dess. Men hur har det påverkat oss?

Coronapandemin har påverkat alla, och på olika sätt. Inte minst ekonomin har fått ta en stor smäll och såväl privatpersoner som företag har drabbats. Varsel, arbetslöshet och konkurser har gått upp och det har satt sina spår i samhället.

Vi går igenom ett antal olika områden och reder ut hur året med coronapandemin har påverkat oss egentligen.

Hur har corona påverkat arbetsmarknaden?

Många jobb har försvunnit på grund av pandemin och arbetslösheten har ökat under året, trots stödåtgärder från regeringen. I mars 2020 kunde man se en stor ökning av antalet som skrev in sig på Arbetsförmedlingen, och jämför vi vecka 51, 2019, med vecka 51, 2020, har antalet arbetslösa ökat med hela 22 procent.

Utöver arbetslösheten blev också varslen om uppsägning fler. De ökade framför allt under våren, men också under hösten. Totalt har nästan 120 000 personer varslats perioden mars–december 2020.

En av åtgärderna som sattes in för att minska arbetslösheten var korttidspermitteringar. På så sätt kunde företag som annars hade behövt säga upp personal istället behålla dem. 90 000 ansökningar om korttidspermittering från företag kom in och över en halv miljon personer blev permitterade under 2020.

Hur har corona påverkat bostadsmarknaden?

Under våren sjönk bostadspriserna eftersom bostadsmarknaden var så osäker. Men det gick faktiskt snabbt upp igen och just nu ligger bostadspriserna på högre nivåer än innan pandemin. Det kanske låter lite konstigt vid första anblick men att vi spenderat så mycket tid hemma verkar ha fått många att utvärdera hur de bor.

Vilken typ av bostad som efterfrågas har också förändrats. Att många har börjat jobba hemma på distans har inneburit att ett centralt läge nära jobbet inte längre är lika viktigt. Istället efterfrågas rymligare bostäder, gärna med ett eller flera arbetsrum. Det här har också inneburit att villapriserna ökat, och många mäklare berättar att antalet kvadratmeter oftare väger tyngre än läget numera.

Hur har corona påverkat sparandet och räntorna?

I början på året gick börsen ner kraftigt och skapade en stor oro på marknaden. Börsen återhämtade sig sedan och är, precis som bostadspriserna, tillbaka på högre nivåer än innan. Osäkerheten som coronapandemin innebär har gjort att hushållen har börjat spara mer.

För att hålla igång ekonomin har regeringen satt in stödpaket som gjort att räntorna kunnat fortsätta ligga på en låg nivå. Att räntorna varit så låga är också en av anledningarna till att många köpt ny bostad under pandemin, trots det osäkra läget.

Hur har corona påverkat pensionen?

Pensionerna har framför allt påverkats av coronapandemin genom att de generella inkomsterna i samhället sjunkit, på grund av den ökade arbetslösheten. Om det är långt kvar till pensionen spelar detta mindre roll eftersom marknaden över tid alltid går både upp och ner – och pensionen baseras på hur din inkomst sett ut under hela livet, inte bara en kort period.
Läs mer om hur din pension påverkas av coronapandemin.

Hur har corona påverkat konsumtionen?

Många höll i pengarna mer än vanligt under 2020. Även de som inte blev av med jobbet var oroliga för hur situationen skulle utveckla sig och hushållens konsumtion minskade med 11,3 procent i april. Konsumtionen gick sakta uppåt igen, och i oktober låg minskningen på 4,3 procent. Under finanskrisen 2008 sjönk konsumtionen som mest med 4,3 procent.

Den konsumtion som minskade mest under 2020 var konsumtionen av hotell- och restaurangtjänster. Konsumtionen sjönk där med hela 17 procent jämfört med året innan. Klädhandeln har också varit hårt utsatt och sjönk med 14 procent.

Källor:
Ekonomifakta
Pensionsmyndigheten
Compricer
Hemnet

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt