”Mamma, kan jag få ny leksaksbil?”, ”Pappa, jag vill ha den där dockan!”
Samtal som rör pengar dyker för de flesta upp dagligen, men ändå är det få föräldrar som verkligen pratar med sina barn om pengar.
– Det finns inga föräldrar som inte pratar med sina barn om tandborstning eller att socker inte är bra, men pengar pratar man inte lika mycket om. Små barn behöver komma i kontakt med den verklighet som de ska möta senare i livet, säger Louise Hallin, legitimerad psykoterapeut och barnmorska, som också medverkar i podcasten Kära barn där hon svarar på frågor om barn och föräldraskap.
Louise Hallin menar att det är viktigt att börja tidigt. Redan vid två-tre års ålder går det att prata om pengar och pengars värde.
– Du får såklart anpassa samtalen till barnets ålder. Med en tvååring kan du till exempel börja med att skala och klyfta en apelsin och sedan dela klyftorna mellan er samtidigt som du förklarar och visar. Genom att göra det till en lek är det lättare för barnen att ta till sig. För lite äldre barn kan du försöka berätta var vi får pengar ifrån, och varför en tia som är mindre än en krona ändå är värd mer. Man behöver förklara olika begrepp för barn – vad betyder det till exempel att spara?
Intresset finns där
Louise Hallin säger att det är viktigt att barnen själva får lära sig att spara när de till exempel vill ha en ny leksak.
– Det är inte synd om barn som behöver spara. Studier visar att barn som får vänta, drömma och längta tills de når sitt mål fungerar bättre i livet än människor som får snabb tillfredställelse.
Vad bör vi undvika att säga till ett barn?
– Föräldrar kan ibland skrämma sina barn när de inte orkar diskutera. Det är enklare att bara säga ”nej, vi har inte råd nu” och då kan barn bli helt förskräckta och börja tänka tankar som att ”får vi ingen mat nu, eller betyder det att vi måste flytta?”

Louise Hallin menar att barn är mer intresserade av ekonomi än vad vi tror.
– Barn är lika intresserade av ekonomi som av andra fenomen. De spelar kula och bjuder på kalas, byta-sälja-köpa-beteendet mellan människor yttrar sig på många sätt. Barn är mottagliga för fakta och du märker snabbt om de blir ointresserade av ett samtal om du lagt dig på en för hög teoretisk nivå. Börja då om samtalet och rätta dig efter barnet.
Hur upplever du att situationen ser ut i dag?
– Mitt intryck är att storstadsföräldrar är urusla på att prata om pengar med sina barn, och sedan blir de galna på dem när de kommer upp i tonåren och slarvar med pengar. Jag tror att stressen i en storstad gör att de här samtalen saknar en filosofisk dimension. Det går snabbare att bara ge barnen pengar att handla för, istället för att lära barnen att kolla efter extrapriser i affären.
Konflikter om pengar
I februari presenterades en undersökning av TNS Sifo på uppdrag av Swedbank som visar att fyra av tio föräldrar säger att det ofta uppstår konflikter om pengar och mer än var tredje har svårt att diskutera ekonomi med sitt barn. Louise Hallin är säker på att detta är ett resultat av uteblivna samtal om pengar när barnen var små.
Undersökningen tar också upp att majoriteten av föräldrarna, 58 procent, anser att deras barn har ett dåligt begrepp om pengars värde. Att ge barn veckopeng och månadspeng tror Louise Hallin skulle kunna vara en lösning på det problemet.
– Jag uppfattar det som att föräldrar i dag tycker att vecko- och månadspeng är omodernt och att många anser att det är bättre att barnen säger till när de behöver pengar. Vilket är en katastrofal inställning till ett förväntat sansat ekonomiskt förhållningssätt.
Att få köpa saker för egna pengar är ett sätt att börja laborera med pengar i stort.
Louise Hallin tipsar om att börja med veckopeng tidigt, och säger att även treåringar kan få en liten peng för att själva kunna köpa något de vill ha. När de blir äldre ökar veckopengen och går kanske över i månadspeng. För att få en högre peng föreslår Louise Hallin att barnet får utföra en uppgift, eller att tonåringens månadspeng även ska räcka till kläder.
– Men det är viktigt att du följer med ut och visar och förklarar när barnet ska handla saker själv för första gången. Att få köpa saker för egna pengar är ett sätt att börja laborera med pengar i stort. Förklara att veckopengen bara kommer en gång i veckan och ge tips på hur de kan få pengarna att räcka till nästa gång.
Ekonomi för barn: Louise Hallins bästa tips
Börja tidigt
Vänta inte med att prata om pengar. Du kan börja redan när ditt barn är två–tre år.
Gör det till en lek
Med små barn kan du leka affär för att illustrera vad sälja, köpa och byta innebär.
Låt barnen spara till leksaker
Barn som får vänta, drömma och längta tills de når sitt mål fungerar bättre i livet.
Inför vecko- eller månadspeng
Med egna pengar får barnen förståelse för sakers värde.
Vill du ställa frågor om barn och föräldraskap, lyssna på podcasten Kära barn. Här svarar Louise Hallin på lyssnarnas frågor. Podcasten leds av Karolina von Heidenstam.