Dags att deklarera – undvik misstagen

Dags att deklarera
Kom ihåg att du enkelt och snabbt kan deklarera via mobilen.Foto: Jeanette Andersson/Skatteverket
Hem och familj

Den andra maj är sista dagen att deklarera för privatpersoner men redan nu är det möjligt att kika på deklarationen och lämna in den elektroniskt.

Snart är det dags att deklarera. I år är det nästan 8 miljoner svenskar som ska deklarera till Skatteverket. Ungefär hälften av alla som deklarerar får tillbaka på skatten. För de allra flesta som ska få tillbaka skatt eller som behöver göra en fyllnadsinbetalning handlar det om max 2 000 kronor.

Intresset för att e-deklarera är högre än någonsin vilket inte minst märktes när Skatteverket öppnade sin e-tjänst för årets deklaration. Med ett hårt tryck på hemsidan blev det svårt för många att logga in.

Har du ännu inte fått din inkomstdeklaration på posten? Oroa dig inte, de skickas ut ända fram till den 15 april. Slutligt skattebesked och eventuell återbäring får du i mitten på juni.

Vanliga fel

Ett av de absolut vanligaste felen när vi deklarerar gäller reseavdrag för resor till och från jobbet. Först och främst måste det vara minst fem kilometer mellan arbetsplats och bostad. Sedan måste resenären tjäna minst två timmar om dagen i restid jämfört med att åka kollektivt.

– Nytt för i år är att det finns en beräkningshjälp för reseavdragen på nätet. Men glöm inte att du får lägga till kostnader för vägtullar själv, säger Kaj Koyer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Andra vanliga misstag som svenskarna gör gäller försäljningar av värdepapper och bostäder.
– Man räknar helt enkelt fel, vilket du slipper om du deklarerar elektroniskt. Har du fått en elektronisk fil av din mäklare kan du importera den vilket underlättar, säger Kaj Koyer.

Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt