Nu närmar de sig – de härliga varma sommardagarna. Och tänk dig då den extra lyxen med att ha en svalkande pool i trädgården.
Men vad kostar en pool egentligen? Priset beror förstås helt på poolens storlek och vilket förarbete som krävs. Men räkna med att den totala kostnaden för en pool ligger någonstans mellan 100 000 och 500 000 kronor. Det kan alltså vara en dyr affär att bygga pool, men också en bra investering som kan öka husets värde.
Här kommer en enkel guide som du kan följa när du ska bygga pool.
1. Sätt upp en budget
Det är lätt att planerna skenar iväg och då även frågor som rör ekonomin. Därför är det bra att redan från början sätta upp en budget för poolbygget. Budgeten bör innehålla kostnaderna för hela projektet, det vill säga allt från markarbete, material och montering, till rörmokare och elektriker. Räkna med att arbetet runt omkring kostar ungefär lika mycket som själva poolen.
2. Välj pool
Utgå från din budget när du väljer vilken pool du ska ha. Fundera också kring frågorna: vilket syfte ska poolen ha? Vilken form och storlek ska den vara i? Hur ska poolen värmas upp – med solceller eller värmepump?
Det finns även många olika typer av pooler: glasfiberpool, träpool och plåtpool – för att nämna några. Alla med olika för- och nackdelar. Prata med en expert och be om råd. Det kan också vara smart att besöka en poolutställning innan du bestämmer dig.
Vilken typ av pool du väljer påverkar också vilken typ av markarbete du behöver göra innan.
3. Omgivningen
Lika viktig som valet av pool är poolens placering och omgivning. Välj gärna en plats som är vindstilla och där solen når fram. Vill ni bygga en altan kring poolen eller rama in den med hjälp av ett staket? I många fall kan det vara bra att anlita en trädgårdsarkitekt som kan få till ett helhetstänk kring pool och trädgård.
4. Poolskydd
För att inget barn ska ramla i poolen och drunkna är det lag på att du måste bygga en pool med poolskydd om vattnet är djupare än 20 centimeter. Exempel på poolskydd kan vara pooltak eller pooltäcke som inte ger vika om någon går på det. Ett annat alternativ kan vara ett staket på 90 centimeter som barnen varken kan krypa under eller klättra över. Har staketet en grind bör det finnas ett lås på den. Läs mer på Boverkets hemsida.
5. Bygglov vid poolbygge?
Ofta behövs inget bygglov för att bygga pool, du kan däremot behöva ansöka om bygglov om du vill bygga ett pooltak, en altan eller ett plank runt poolen. Om ditt poolbygge innebär en förändring av marknivån kan du behöva ansöka om marklov. Om du ansluter poolen till det allmänna vatten- och avloppsnätet kan det krävas att du gör en poolanmälan innan. Ta reda på vad som gäller i din kommun.
6. Jämför företag
Ska du göra hela eller delar av arbetet själv eller anlita hantverkare som gör allt åt dig? Om du planerar att anlita hantverkare är det bra att ta in offerter från flera olika företag. Jämför deras priser och vad som ingår. Läs också vad andra kunder har sagt om företaget. Var så utförlig som möjligt i din arbetsbeskrivning när du ber om en offert.
När du har valt vilka du vill anlita bör ni redan från start komma överens om det ska faktureras per timme eller om det ska vara ett fast pris – prata också om hur ni ska agera om det tillkommer något under arbetets gång.