Så undviker ni bråk om pengar

"Det är viktigt att par samtalar med andra par om ekonomi. Vi behöver i alla konflikter få nya perspektiv", säger psykoterapeuten Barbro Lennéer-Axelson.
Hem och familj

Låt inte ekonomin stå i vägen för kärleken. Psykologen Barbro Lennéer-Axelson tipsar om hur ni undviker att bråka om pengar.

Gemensam eller delad ekonomi, tidigare skulder eller olika inkomst – det finns många saker som kan bidra till bråk om pengar i en relation.

– En studie som kom för två–tre år sedan visar att nästan hälften av paren ibland är oense om pengar. Paren hade olika attityder till utgifter och sparande. Drygt var tionde person tummade ibland på sanningen gentemot sin partner och sa till exempel att en vara kostade mindre än vad den gjorde. Studien visade också att i styvfamiljer var ekonomin den största konfliktorsaken. Mina, dina, våra barn, ställer till det, säger Barbro Lennéer-Axelson, leg. psykoterapeut, lärare i socialt arbete på Göteborgs universitet och författare till böckerna Förluster och konflikter.

Barbro Lennéer-Axelson.
Barbro Lennéer-Axelson, leg. psykoterapeut. Foto: Natur & Kultur.

Prata med varandra

Barbro Lennéer-Axelson tror att anledningen till att pengar skapar så mycket konflikter i en relation handlar om makt, jämställdhet och rättvisa. Förr i tiden var det mannen som tjänade pengarna i familjen och kvinnan som vackert fick anpassa sig. I dag ser det inte längre ut så och därför vill såklart båda ha lika mycket inflytande över ekonomin. Vi är väldigt noggranna med att allt ska vara rättvist och delas lika, något som Barbro Lennéer-Axelson menar är viktigt, men hon varnar samtidigt för att fastna i fällan med millimeterrättvisa.

Vilka är de vanligaste misstagen?
– Jag tror att ett stort misstag folk gör är att de undviker att prata om ekonomin. Eller att de pratar och pratar men inte kommer fram till något beslut som båda kan respektera och följa. Risken är då att fastna i ältande och aldrig komma fram till en lösning. I sådana fall kan det behövas hjälp utifrån av en familjerådgivare eller ekonomisk rådgivare.

Varför är vi så rädda för att prata om pengar?
– Ja, säg det. Det finns två områden som par sällan vågar prata om med andra par – sexualitet och pengar. Det är synd att det är så, för jag tror att vi skulle kunna ge varandra bra råd och inse att många problem är gemensamma för de flesta par. I dag är pengar ofta förknippade med vårt personliga värde, och det kan leda till skamkänslor och dåligt självförtroende.

Kan du ge några bra tips på hur man kan undvika att bråka om pengar?
– Jag tror inte att det går att undvika bråk helt, par ska ha konflikter då och då – det ingår i par- eller familjedemokratin. Men det finns såklart vissa saker du kan tänka på för att lösa problemen.


Tre tips från Barbro Lennéer-Axelson

  1. När du och din partner ska flytta ihop är det viktigt att i ett så tidigt skede som möjligt i lugn och ro samtala om hur ni ser på ekonomin och att sedan steg för steg komma fram till överenskommelser. Det kan krävas en del gräl och förnyade diskussioner, särskilt om det är första gången som ni ska bo tillsammans. Sedan måste ni lära er att förhandla och kompromissa, det går aldrig att få igenom hela sin vilja.
  2. Ta seriöst på ekonomiska problem som upprepas. Dessa måste lösas innan de förgiftar er relation. Återigen vill jag säga att det är viktigt att par samtalar med andra par om ekonomi. Vi behöver i alla konflikter få nya perspektiv.
  3. Skaffa dig självkännedom om vilken penningstil du har – är du en Spara eller en Slösa? Men framförallt rätta munnen efter matsäcken, finns den förmågan hos ett par kommer de klara det mesta.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt