Julklappstips – fem bra ekonomiböcker

bra ekonomiböcker
Få kunskap och inspiration genom att läsa böcker om ekonomi. Bland annat tipsar vi om årets Nobelpristagare i ekonomi, Richard Thaler, och hans bok Beslut och beteende.
Hem och familj

Ett nytt år och nya ekonomiska beslut som står för dörren. Vi tipsar om fem böcker – både lättsamma och mer djupgående – som ger nyttiga insikter i såväl världsekonomin som din privatekonomi.

bra ekonomiböcker

1. Vad är pengar?, av Andreas Cervenka

I korta, lättsamma texter ges en övergripande bild av hur världsekonomin påverkar enskilda medborgare. En fråga som återkommer är varför så mycket sätts på spel i en ekonomi som annars skulle kunna vara stabil. Här kan likheter dras till privatekonomin – hur mycket är vi själva beredda att sätta på spel för en bättre ekonomi? ”Vad är pengar?” är nyttig läsning utan pekpinnar som bevisar att ekonomi inte alls behöver vara tråkigt eller svårt.

Andreas Cervenka, hyllad ekonomikrönikör i Svenska Dagbladet, förklarar hur allt hänger ihop i vår allt mer komplicerade och snabbrörliga världsekonomi. ”Vad är pengar?” sattes även upp som pjäs på Dramaten våren 2017.

bra ekonomiböcker

2. En liten bok som slår aktiemarknaden, av Joel Greenblatt

Den bästsäljande lilla handboken ”En liten bok som slår aktiemarknaden” är skriven av Joel Greenblatt som blivit känd för att ha tagit fram sin alldeles egna placeringsstrategi, sin ”magiska formel”. Boken kan hjälpa dig att sålla på marknaden, komma fram till vad en aktie egentligen är värd – och sedan betala väsentligt mindre i förhållande till det värdet.

Amerikanska Joel Greenblatt är professor, Wall Street-legend, investerare och författare.

bra ekonomiböcker

3. Bygg en förmögenhet: fixa familjens ekonomi, av Joel Bladh

Småbarnsåren kan, tvärtemot vad många tror, vara ett riktigt bra tillfälle att bygga en familjeförmögenhet. En ny livssituation kan göra att vi hittar ett nytt fokus där en stabil, trygg ekonomisk grund är viktigare än taxi hem från utekvällen.

Joel Bladh är en vanlig småbarnspappa som fick ett ekonomiskt uppvaknade under sin föräldraledighet. Boken går igenom hur han och hans familj gick tillväga under småbarnsåren, med konkreta tips på budgetar, spar- och investeringsplaner, aktieköp och långkok.

bra ekonomiböcker

4. Beslut och beteenden, av Richard Thaler

Många ekonomiska teorier bygger på att vi är rationella varelser som fattar rationella ekonomiska beslut. Men oavsett om det handlar om att köpa en ny bostad eller investera i aktier är motiven bakom vårt handlade sällan så logiska som vi tror. Vårt agerande har betydligt oftare att göra med djupt mänskliga beteenden.

2017 års nobelpristagare i ekonomi, Richard Thaler, visar hur det går att förutse även det oförutsägbara i människans beteende. Med denna vetskap kan vi förändra vårt sätt att se på oss själva, vår ekonomi och vårt samhälle. Och även fatta klokare beslut.

bra ekonomiböcker

5. Skuld: de första 5 000 åren, av David Graeber

En modern klassiker som går igenom vad begreppet skuld har betytt i olika regioner och civilisationer under flera årtusenden. En av Graebers viktigaste teser är att återbetalandet av skulder inte grundar sig på ekonomisk logik, utan på moralisk. Det har alltid funnits skillnader i hur man har behandlat skuld och skuldsatta – vem som behöver betala tillbaka och vem som slipper. Världsekonomin bygger till stor del på skuldsättning, på privata konsumtionsskulder och statligt underskott. Om alla betalade tillbaka sina skulder skulle ekonomin kollapsa.

David Graeber är antropolog, politisk aktivist och författare. Han undervisar vid Goldsmiths, University of London och har publicerat en rad böcker.

För fler tips på bra ekonomiböcker, läs också vår artikel Böcker om privatekonomi – lönsam läsning.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt