Börja plugga som vuxen – så får du ihop det ekonomiskt

Börja plugga som vuxen
I Sverige kan du få studiemedel till och med det år du fyller 56 år.
Börja plugga som vuxen
Många utbildningar går att läsa på distans och deltid vilket möjliggör att du kan fortsätta jobba under tiden du pluggar.
Hem och familj

65 000 svenskar som är äldre än 47 år pluggade 2018 – en ökning med 27 procent på fyra år. Men hur får man egentligen ekonomin att gå ihop om man väljer att skola om sig mitt i livet?

Det pratas mycket om livslångt lärande och att vi behöver vara beredda att lära nytt i vuxen ålder. Och i Centrala Studiestödsnämndens (CSN) statistik syns det att fler också gör slag i saken och börjar plugga som vuxna för att skola om sig.
– Våra siffror omfattar visserligen bara dem som studerar med studiestöd, men där ser vi en tydlig trend att antalet personer som studerar mitt i livet ökar, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN.

Om man tittar på helheten, det vill säga alla som studerar oavsett om de får studiestöd eller inte, studerade 52 000 svenskar äldre än 47 år på en utbildning som ändå gav rätt till studiestöd 2014. 2018 var den siffran 65 800 personer, en ökning med 27 procent.

Börja plugga som vuxen med studiemedel

Men att ta ett avsteg från karriären och börja plugga igen som vuxen är något som många tvekar inför av ekonomiska skäl.
– Jag skulle säga att det finns goda förutsättningar att studera mitt i livet i och med att vårt svenska studiestöd är unikt. Här kan du få studiemedel när du är över 50 år och det går inte i många andra länder. Dessutom har åldersgränsen för vem som har rätt till studiemedel successivt höjts de senaste åren, och senaste förslaget är att det ska omfatta alla upp till 60 års ålder, säger Klas Elfving.

Möjligheten att kombinera studiemedlet med inkomst från arbete har också förändrats genom åren och i dag får du tjäna nästan 200 000 kronor per år utan att studiemedlet sänks.
– Det innebär att om du tjänar maxbeloppet samtidigt som du tar ut studiemedel för heltidsstudier kan du få ut en nettoinkomst på 21 200 kronor i månaden, 12 månader om året, säger Klas Elfving.
– Utöver det kan de som tidigare har haft ett jobb där de har tjänat mer än 196 000 kronor ta ett tilläggslån som ska täcka upp en del av skillnaden mellan lön och studiemedel.

Studiemedel kan du dock bara få för max 240 veckor på högskola och universitet, det vill säga ungefär sex års heltidsstudier. Har du redan en utbildning bakom dig kan det vara tufft att få de veckorna att räcka till. Därför har det nu lagts ett regeringsförslag som syftar till att den som är äldre än 40 år ska kunna få ytterligare upp till 80 veckor extra om man har kan visa på särskilda skäl.

Men det är inte bara lönen i dag som påverkas av studier, även pensionen påverkas. För även om studiestödet är pensionsgrundande i viss mån så blir pensionsinbetalningarna från CSN i de flesta fall inte lika höga som från en lön.

Tips kring privatekonomin när du pluggar som vuxen

Vad bör man då tänka på rent ekonomiskt innan man säger upp sig och börjar plugga? Nils Wikström är studievägledare på Mittuniversitetet och möter ofta studenter med de här funderingarna.
– Vi har en stor grupp äldre studenter eftersom vi har många distansutbildningar som gör det möjligt att stanna kvar på hemorten och ändå läsa vidare. Många av dessa utbildningar är dessutom på deltid så att man ska kunna fortsätta att jobba parallellt.

En vanlig fråga från potentiella studenter är om det går att lösa försörjningen genom att jobba deltid samtidigt som man läser.
– Eftersom alla har olika kapacitet och olika övriga förutsättningar i livet är det svårt att svara på. Men rent generellt brukar jag inte rekommendera att båda läsa och arbeta heltid samtidigt. Hellre då gå ner lite i tid på jobbet i början så att du ser hur omfattande du tycker att utbildningen är, säger Nils Wikström.

Finns det då något man kan göra i förväg för att förbättra sin privatekonomi medan man studerar?
– Olika människor har olika ekonomiska villkor, påpekar Nils Wikström. Men sitter du till exempel med huslån kan du fråga banken om ni kan pausa amorteringarna och bara betala ränta under studietiden, det brukar de flesta banker gå med på.

Dessutom menar Nils Wikström att det är bra att se på utbildningen som en investering som förhoppningsvis kan ge högre lön i framtiden.
– Gör du en investering i en sak kanske du får göra avkall på annat, till exempel dyra semesterresor. Däremot kan det vara bra att i förväg fundera på hur många år du kommer att ha kvar på arbetsmarknaden när du är klar, så att lönen du får senare är värd investeringen i tid och pengar.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt