Böcker om privatekonomi – lönsam läsning

Hem och familj

Inför det nya året är vi många som ger löften om att vi ska ta ett nytt grepp på vår ekonomi. Och för att starta 2016 med lite inspiration och goda råd vill vi tipsa om fem böcker om privatekonomi.

ekonomiböcker1. Goda råd om fonder, sparande & pensioner, av Pia Nilsson

En nyttig bok som vänder sig till den som vill lära sig mer om sparande, fonder och pension – på ett lättsamt sätt. Pia Nilsson skriver mycket pedagogiskt och förstärker sina texter med hjälp av exempel och illustrationer.

Några av de ämnen hon tar upp i boken är: fonder, investeringssparkonto, amorteringar på lån, sparande till barnen, hållbara investeringar och hur du kan påverka din pension.

Pia Nilsson var tidigare privatekonom och vd för Fondbolagens förening och har också gett ut boken Fantastiska fonder.

ekonomiböcker

2. Vår ekonomi, av Klas Eklund

Många privatekonomers handbok, och en favorit hos bland andra Anders Borg och Stefan Ingves. Vår ekonomi är en klassiker som i många år gett universitetsstudenter en introduktion i samhällsekonomi. Boken skapar förståelse för hur omvärlden påverkar vår privatekonomi.

Klas Eklund är nationalekonom och har nyligen gett ut en uppföljare till Vår ekonomi, nämligen Vår ekonomi – i korthet. Boken vänder sig främst till gymnasieelever.

ekonomiböcker

3. Kapitalet i det tjugoförsta århundradet, Jesper Riones sammanfattning av Thomas Pikettys bok

Den svenske nationalekonomen Jesper Roine har sammanfattat den franske ekonomen Thomas Pikettys omtalade bok Le capital au XXIe siècle. Boken tar upp och visar på de ojämlikheter och ekonomiska klyftor som vuxit fram, enligt Piketty och den statistik han sammanställt, på grund av kapitalismen.

Pikettys bok har både hyllats och kritiserats. Nordeas ordförande Björn Wahlroos har kallat boken för ”dravel”, och samtidigt har den tidigare ekonomipristagaren Paul Krugman sagt att det är den viktigaste boken om ekonomi detta decennium.

Jesper Roine sammanfattar Pikettys forskning och resonemang på ett lättillgängligt sätt, och översätter den även till vårt svenska samhälle och vad hans resultat och teorier betyder för Sverige.

ekonomiböcker

4. Vägen till din första miljon, av Tobias Schildfat

Det är många som drömmer om den där miljonen, men resan dit känns för de flesta omöjlig. I Tobias Schildfats bok får du konkreta tips på hur du som privatperson kan bygga din egen pengamaskin genom att bland annat investera i aktier. Boken tar upp exempel och uppgifter som du kan applicera på din egen ekonomi.

Tobias Schildfat är civilekonom med inriktning mot marknadsföring och finansiering. Han började redan som tonåring att bygga sin egen pengamaskin och startade även bloggen Minpengamaskin.

ekonomiböcker

5. Koll på pengarna, en publikation från Konsumentverket

Varje år släpper Konsumentverket en uppdaterad version av deras publikation Koll på pengarna. Publikationen vänder sig till privatpersoner och används bland annat mycket av budget- och skuldrådgivare, konsumentvägledare och elever i skolan. Här får du bra och konkreta tips på hur du kan strukturera och planera din ekonomi.

Koll på pengarna 2016 går att ladda ner redan nu. Boken går att beställa från Konsumentverkets webbplats från och med den 11 februari 2016.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt