Bankkort, kontokort eller kreditkort?

Bankkort, kontokort eller kreditkort
Hem och familj

Det finns mängder av olika betalkort som du kan betala med. Men behöver vi alla dessa kort och vad är det som skiljer dem åt?

  • Kontokort – ett samlingsbegrepp för kort som används för betalning.
  • Bankomatkort – ett kort som var knutet till ett bankkonto och uteslutande användes för kontantuttag i olika typer av uttagsautomater. Korttypen togs bort från marknaden vid årsskiftet 2010/2011.
  • Bankkort (debetkort) – som namnet antyder ett kort som är knutet till ett konto i en bank. Kortet kan användas både för kontantuttag och betalning i butik och andra inköpsställen som accepterar kortbetalningar. Kortet fungerar över hela världen om du inte själv sätter begränsningar. Uttaget eller köpesumman dras direkt och förutsätter att det finns pengar på bankkontot. Kortet är ofta avgiftsfritt om du är under 18 eller 21 år, beroende på bank. Är du äldre tillkommer ofta avgifter beroende på i vilken grad du utnyttjar bankens tjänster i övrigt, till exempel sparande eller lån. Jämför olika bankers alternativ och var särskilt uppmärksam på småavgifter som kan bli ansenliga summor beroende på hur du använder kortet. Det gäller till exempel avgifter efter ett begränsat antal kontantuttag, extra avgift vid automatuttag utomlands samt extra avgifter för valutaväxling. I bankkort ingår ofta en reseförsäkring, i vissa fall under förutsättning att hela eller delar av resan betalas med kortet.
  • Betalkort – ett kort som används för uttag och betalningar, men skiljer sig från bankkortet genom att du får en faktura varje månad som ska betalas i sin helhet. Det innebär att du kan göra ditt köp, men vänta 30–45 dagar innan du behöver betala. Ofta betalar du en årsavgift samt avgifter för automatuttag och valutaväxling. Bensinkort är ett exempel – liksom American Express, Diners Club, Eurocard och First Card. Reseförsäkring ingår oftast, förutsatt att du betalar viss del av resan med kortet.
  • Kreditkort (kredit- och betalkort) – i stort sett samma sak som betalkort, men du har en kredit knutet till kortet. När du får din faktura har du valet att betala hela summan på förfallodagen eller dela upp betalningen över tid. Skjuter du upp delar av betalningen betalar du ränta för överskjutande belopp, i annat fall betalar du ingen extra avgift. Däremot tillkommer årsavgifter samt avgifter för automatuttag och valutaväxling – men det finns undantag. Reseförsäkring ingår oftast, förutsatt att du betalar viss del av resan med kortet.
  • Förmånskort – medlemskort hos olika butiker och kedjor som erbjuder bonus och olika erbjudanden. Däremot kan du inte betala med kortet.

Länkar

Var noga med att jämföra olika korts villkor och avgifter innan du ansöker om kontokort. Här följer några länkar som hjälper dig på traven.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt