Är det tid för oro? Tre experter svarar på frågor om konjunkturläget

konjunktuläget
– Skulle det bli en lågkonjunktur med prisfall på bostäder så påverkar det bara dem som behöver sälja just då, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.
konjunktuläget
– Som regel är det alltid bra att tänka igenom om ens privatekonomi tål att utsättas för något oväntat och sedan göra justeringar utifrån det, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef Konjunkturinstitutet.
Hem och familj

Det pratas ekonomisk osäkerhet på nyheterna och många undrar om vi är på väg in i en lågkonjunktur. Vi frågade tre ekonomiexperter och svaret är entydigt.

Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef Konjunkturinstitutet
1. På vilket sätt skulle du beskriva konjunkturläget i Sverige just nu?

– Det är tydligt att högkonjunkturen är över, men det betyder inte att vi är inne i en lågkonjunktur utan att vi har gått in i ett mer normalt konjunkturläge. Sedan finns det ingen exakt definition på vad som är normalt, men om vi gör det enkelt för oss och jämför med arbetslivet är det färre nu som jobbar övertid, utan istället jobbar de flesta en 40-timmars arbetsvecka.

2. På vilket sätt påverkar det här privatekonomin för människor i allmänhet?
– Inte särskilt mycket alls. Vi har sett att arbetslösheten stigit något, från 6,3 procent till 7,1 procent, men de allra flesta har kvar sitt jobb och sin lön precis som vanligt. Däremot kan jag förstå att många blir oroliga när det pratas om att högkonjunkturen är över, men från vår sida ser vi inga tecken på att vi skulle var på väg in i en lågkonjunktur just nu.

3. Kan du ge några tips på saker jag som privatperson kan tänka på med tanke på konjunkturläget?
– Mitt råd är att sitta still i båten. Skulle det eventuellt bli en lågkonjunktur kommer de flesta inte ens att märka av den eftersom de flesta ändå får behålla sina jobb. Dessutom brukar inte räntorna höjas i en lågkonjunktur. Men som regel är det alltid bra att tänka igenom om ens privatekonomi tål att utsättas för något oväntat och sedan göra justeringar utifrån det.

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer
1. På vilket sätt skulle du beskriva konjunkturläget i Sverige just nu?

– Det är en spännande och samtidigt svår fråga. Vi ser att det har skett en avmattning i ekonomin, men vi har fortfarande tillväxt, så allt kan verkligen hända. Sedan är det omöjligt att veta vart utvecklingen tar vägen för konjunkturer är som årstider: vi vet att det är cykliskt, vi vet att både sommaren och högkonjunkturen tar slut, men om hösten går direkt över i vår eller om det blir en lång, smällkall vinter däremellan vet vi inte. Det enda vi vet är att det är normala rörelser och ingen anledning att få panik.

2. På vilket sätt påverkar det här privatekonomin för människor i allmänhet?
– Läget nu påverkar ingen på något särskilt sätt. Företagen har inte börjat göra några stora uppsägningar, bolånepriserna ligger fortfarande relativt stabilt. Och skulle det bli en lågkonjunktur med prisfall på bostäder så påverkar det bara dem som behöver sälja just då. Därför är det alltid bra att ha lite marginaler så att du inte behöver agera i panik om något plötsligt skulle hända dig.

3. Kan du ge några tips på saker jag som privatperson kan tänka på med tanke på konjunkturläget?
– Jag tycker generellt att du med jämna mellanrum ska stresstesta din ekonomi och fundera på hur den skulle klara till exempel högre räntor och fallande bostadspriser. Förköp dig inte, maxa inte din belåning, utan ta hellre något lite mindre. Sedan är det alltid bra att låtsas att räntan är en procent högre än vad den är och spara mellanskillnaden till sämre tider. Se över ditt sparande: pengar du behöver inom tre år ska stå på vanligt bankkonto med insättningsgaranti och ränta. Alla andra pengar ska in på börsen, gärna i globala indexfonder med låga avgifter.

 

Carl-Henrik Söderberg, huvudredaktör och aktieanalytiker på Aktiespararna
1. På vilket sätt skulle du beskriva konjunkturläget i Sverige just nu?

– Svensk ekonomi har uppvisat en hel del svaghetstecken på senare tid. Tillväxten sjunker och såväl industrin som tjänstesektorn indikerar sämre tider framöver. Som en konsekvens ser vi även att hushållens efterfrågan börjat sjunka, vilket spär på tillväxtpessimismen. Vi ska heller inte glömma att Sverige är en öppen, liten ekonomi, som i hög grad påverkas av den rådande inbromsningen i världsekonomin.

2. På vilket sätt påverkar det här privatekonomin för människor i allmänhet?
– Låg arbetslöshet, dämpad inflation och låga räntor är huvudvariabler för att hushållens humör ska hålla sig uppe på de höga nivåer vi har sett senaste åren. Därför är det lite oroande att vi ser att arbetslösheten har börjat stiga, bemanningsföretagen märker av en lägre efterfrågan och att övertidstimmarna minskar. Givet den överlag höga skuldsättningen hos de svenska hushållen blir ränteaspekten extra viktig framöver. Det ska därför bli intressant att se om Riksbanken ska höja räntan som planerat när sysselsättningen riskerar att sjunka och övriga världens centralbanker går åt motsatt håll.

3. Kan du ge några tips på saker jag som privatperson kan tänka på med tanke på konjunkturläget?
– Jag tycker inte att det finns någon anledning att påstå något annat än att aktier över tid fortsatt är det främsta sparalternativet för den långsiktige spararen, framförallt när bankkontot alltjämt ger noll. Det bästa rådet utifrån det är att bestämma sig för en långsiktig strategi, titta in lite då och då, men överlag behålla en sund riskspridning och undvika onödiga transaktioner. Med det sagt, vi har en lång period av börsuppgångar i ryggen och vi går med största sannolikhet en stökigare period till mötes. Att ha lite pengar vid sidlinjen och upprätta ett månadssparande kan därför vara klokt.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt