7 matvaror som ökat mest i pris 2022

Matpriser
Matpriserna har ökat mycket, men det gäller inte alla varor. Jämför olika varor och butiker för att hitta det bästa priset.
Matpriser
Lantbrukare har fått ökade kostnader under året.
Hem och familj

Bränsle- och elpriser som stiger, efterdyningar av en pandemi och krig i Europa. Det är alla faktorer som har lett till ökade kostnader för lantbruket under 2022. Och nu har matpriserna runt om i landet skjutit i väg.

Varför ökar priserna?

Lantbruket har fått kraftigt ökade kostnader den senaste tiden och bränslet för frakt och energikostnader för att driva moderna lantbruksanläggningar har blivit allt högre.

Till följd av bland annat Rysslands invasion av Ukraina har det blivit en lägre produktion av spannmål i Europa och därav har priset på till exempel foder ökat.

Vilka livsmedel har ökat mycket i pris?

I det stora hela kan man se att de flesta priser för matvaror har ökat.

Den höga spannmålskostnaden påverkar priserna på bröd och pasta. Men även livsmedel som är beroende av spannmål i form av foder ökar i pris, som kött och mejeriprodukter. Även frukt och grönsaker har haft en tydlig ökning i pris den senaste tiden. Detta beror på att de höga elpriserna gör det svårt att hålla i gång de energikrävande odlingarna.

Ökning senaste året

Vitkål:  47 procent dyrare

Hushållsmargarin:  39,4 procent dyrare

Kaffe:  36,7 procent dyrare

Mjölk: 29 procent dyrare

Gul lök: 27,9  procent dyrare

Hårdost: 27,8 procent dyrare

Färsk lax: 27,7 procent dyrare

Vissa livsmedel har blivit billigare

Trots priser som skenar i väg finns det ljusglimtar i mörkret. Det finns de livsmedel som faktiskt har minskat i pris den senaste tiden.

Minskning senaste året

Äpple: 4,4 procent billigare

Salladskål: 5,7 procent billigare

Gurka: 6,6 procent billigare

Småcitrus: 8,6 procent billigare

Purjolök: 8,6 procent billigare

Morötter: 10,6 procent billigare


 

Spara med hög ränta hos SevenDay Bank

Aktuella sparräntor

  • SevenDay Sparkonto3,70%
  • SevenDay 3 mån (fast ränta)4,20%
  • SevenDay 6 mån (fast ränta)4,10%
  • SevenDay 12 mån (fast ränta)3,90%
  • SevenDay 24 mån (fast ränta)3,20%
  • SevenDay 36 mån (fast ränta)3,00%

Tryggt sparande med bra villkor och hög ränta redan från första kronan.


 

4 tips för att hålla nere dina utgifter
  1. Planera i god tid. Ett tips är att planera dina köp i god tid innan du står i affären. Det kan vara svårt att vänja sig vid men du kommer märka en stor skillnad. Storhandla det som du kan, frys in det som kan frysas in och ha bara färskvaror som till exempel grönsaker på veckolistan.
  2. Släng inte maten du köpt. Visste du att varje person i Sverige slänger ungefär 35 kilo mat per år. För ett hushåll med två vuxna och två barn brukar detta motsvara 140 kilo. Det är en kostnad på ungefär 3 000–6 000 kronor som går rakt ner i soptunnan varje år. Planera dina inköp och ät upp det du har hemma. Oftast håller livsmedel mycket längre än vad som anges på deras bäst-före-datum.
  3. Handla online om du har möjlighet. Om du handlar online kan du i lugn och ro jämföra priser från flertalet butiker för att hitta det bästa priset. Om du handlar online drabbas du inte heller av de impulsköp som man kan få när man står i en fysisk butik. Du behöver inte heller ta bilen till och från butiken om du använder denna metod. Att spara pengar på bränsle är väl aldrig fel?
  4. Se upp för krympflation. När priserna för att tillverka livsmedel går upp brukar tillverkarna, i stället för att öka priset på varan, minska innehållet i förpackningen. Detta är en term som kallas för ”krympflation’’ och är säkert en term du har fått höra den senaste tiden. Det gäller att du som konsument är lite extra vaksam och kollar att innehållet i de varor som du brukar köpa inte har minskat. Annars kan det vara dags för dig att byta varumärke för att du ska få mest innehåll för pengarna.

Källor:
SCB
Svt
WWF
Matsmart
Livsmedelsverket

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt