1. Se över dina försäkringar
Det vanligaste är att du har två sorters försäkringar: personförsäkringar och sakförsäkringar. Personförsäkringar, det vill säga sådana som gäller barn, sjukdom, liv och olycksfall, kan vara vanskliga att omförhandla. Sakförsäkringar däremot, som hemförsäkring eller bilförsäkring, kan du tjäna mycket på att se över då och då, gärna så ofta som varje år. Se över vad du har för premie i dag och ring runt till de andra bolagen och fråga vad du kan få där. Ofta finns tusenlappar att tjäna.
2. Se över dina autogiron och prenumerationer
Netflix, Storytel, dagstidning, Spotify med flera – det är lätt och roligt att börja prenumerera! Men också lätt att glömma bort att avsluta när intresset för tjänsten i fråga börjat falna. Gör en genomgång av vad du har för prenumerationstjänster, fundera på hur många du faktiskt använder och vilka du vill behålla. Och så avslutar du resten!
3. Se efter: var har du dina sparpengar?
Har du sparpengar? Grattis, då kan det vara läge att se över var du har dem. De flesta privatekonomer rekommenderar att ha en summa som motsvarar två till tre månadslöner på ett vanligt bankkonto. Då vet du att du kan hantera oväntade utgifter i vardagen. Övriga pengar kan det vara dags att placera på ett ställe som ger avkastning, kanske på ett sparkonto med lite högre ränta, ett fondkonto eller i aktier, så att inte inflationen äter upp värdet på dem.
4. Starta ett månadssparande
Har du inga sparpengar eller vill du spara mer planerat? Då är det läge att starta månadssparande. Fundera på hur du vill placera dina pengar (se punkten ovanför) och se till att starta ett automatiskt sparande. Det innebär att samma summa dras från ditt konto en viss dag varje månad, gärna i samband med att du får lön så att du inte hinner göra av med pengarna innan.
5. Gör en budget
Tar pengarna slut innan månaden? Då kan en budget hjälpa till. Många banker och appar har i dag verktyg som kan visa vad du gör av med dina pengar på. Analysera det, och fundera på vad du vill att pengarna ska gå till istället. Gör sedan en plan för hur du ska använda pengarna en vanlig månad (till exempel mat till familjen 5 000 kronor, hyra 6 000 kronor och så vidare). Glöm inte att utvärdera och se om du följer din plan.
6. Skaffa fler bankkonton
Vill du göra det lättare att följa din budget kan ett trick vara att skaffa fler bankkonton. När lönen kommer in fördelar du den direkt till de olika kontona utifrån din budget (till exempel bilkontot, matkontot, nöjeskontot). Då märker du direkt när pengarna på kontot tar slut, och kan fundera på om du har satt av för lite pengar eller om du har spenderat för mycket. Att skaffa flera konton på samma bank kostar oftast ingenting och du kan göra överföringarna automatiskt.
7. Avregistrera dina kreditkort
Många e-handelssajter erbjuder dig att spara dina kreditkortsuppgifter så att det blir enklare och snabbare att handla nästa gång. Gör inte det. Dels av säkerhetsskäl, men också för att det blir svårare att göra spontana, ogenomtänkta inköp om du måste resa dig ur soffan, hämta plånboken och skriva in kreditkortsnumret.
8. Börja handla second hand
Handla begagnat är bra både för både miljön och plånboken. Det mesta du behöver i vardagen går att hitta secondhand, antingen på Blocket eller Tradera eller på lokala loppisar. Det kan ta lite längre tid och kräva lite mer framförhållning, men ger direkta resultat på bankkontot.
9. Omförhandla bolånen
Var det länge sedan du omförhandlade dina banklån? Då kan det vara värt att prata med banken och se om det finns möjligheter att sänka räntan. Om det inte går och du har rörliga lån, eller ett bundet som snart förfaller, är det en god idé att prata med andra banker och se vad du får för villkor hos dem.
10. Se över dina pensionsfonder
Nej, det ger ingen större skillnad för din privatekonomi just nu, men ditt äldre jag kommer att tacka dig för att du någon gång om året såg över var dina pensionspengar var placerade. Kan du sänka avgiften lite ger det stor effekt på lång sikt. Det har också kommit många fler hållbara fonder de senaste åren, en placering som också kan vara viktig att göra sett över tid.