Psykologens råd för att hantera förlust – och varningssignalerna att ha koll på

Hantera sorg
Hitta de personer som du känner att du kan få stöd av och som du litar på.
Hem och familj

Att förlora någon eller något kan skapa en sorg som känns omöjlig att ta sig ur. Hur går man vidare och när kan det vara bra att faktiskt söka hjälp för sorgen? Ta del av vårt samtal med en av Ahums psykologer, Ellen Risto.

De flesta av oss upplever sorg någon gång i livet. Sorgen kan bero på många olika saker och är egentligen en reaktion på en förlust eller att någonting inte blir som du tänkt dig. Det kan till exempel handla om att någon har gått bort, att du förlorat jobbet eller att du fått veta att du aldrig kommer kunna få barn.

Psykologen Ellen Risto berättar att man brukar säga att sorgen är randig. Hon förklarar att det är vanligt att man växlar mellan olika känslor och går från att vara ledsen, tom och känna enorm saknad – till ilska över att ha blivit lämnad och sedan skuldkänslor över att känna ilska, för att i nästa stund känna sig väldigt glad och hoppfull inför framtiden. Den här växlingen av tillstånd kan gå på minuter, dagar, veckor. Det är en process som är helt normal.

Vad är det som faktiskt händer i kroppen vid sorg?
– Vid kraftig sorg utsöndras stresshormonen adrenalin och kortisol vilket gör att du får svårt att koncentrera dig, att minnas och planera. Många blir utmattade och får minskad aptit. Du kan även få smärta och sjukdomskänslor då stresshormonen gör att du får nedsatt immunförsvar och lättare kan få infektioner, säger Ellen Risto.

Det sägs ofta att det första året är det tyngsta. Sorgen kommer kanske alltid att finnas där, men den blir lättare och du kan lära dig att hantera den med tiden. Att ta stöd från människor omkring kan hjälpa enormt mycket, och i vissa fall kan det vara nödvändigt att söka professionell hjälp.

– Om du märker att det gått en lång tid och du hamnat i social isolering eller kraftig nedstämdhet och ångest, eller får svåra skuldkänslor och självmordstankar – då är det viktigt att få hjälp. Andra varningssignaler att reagera på är om du får svårt att klara av vardagen, att du inte kommer till jobbet, inte svarar i telefon, ökad medicin- eller alkoholkonsumtion eller rasar mycket i vikt för att du inte äter tillräckligt, säger Ellen Risto.

För en vän eller anhörig som vill stötta den som sörjer kan det ibland kännas svårt och som att du inte riktigt vet vad du ska säga eller göra för att lindra smärtan. Men här har Ellen Risto flera bra och enkla råd.

– Visa att du finns där. Lägg det inte på personen att kontakta dig utan hör av dig varje dag, oavsett om du får svar. Det är lättare för en person att svara i telefon än att ta upp telefonen och ringa själv. Försök att stötta på det sätt du tror att personen behöver, handla mat, rodda i vardagslivet, visa att du finns där helt enkelt. Ofta är vi rädda för att ringa eller komma förbi för att vi vill göra rätt, säga rätt saker, men det finns inget rätt, det räcker att vara där. Du kan inte få personen att sluta vara ledsen så visa bara att du finns där oavsett.

Ellen Risto: Så kan du hantera sorgen

• Låt dig känna alla känslor. Sorg är inte farligt, det är inget du ska bli av med. Det är helt normalt att känna alla de känslor du känner.

• Ta hjälp av de i din närhet. Hitta de personer som du känner att du kan få stöd av och litar på. De kan hjälpa dig med praktiska saker, eller bara umgås utan att prata.

• Försök upprätthålla några rutiner, men var snäll mot dig själv. Du får ligga på soffan men försök även hitta tillbaka sådant som du tidigare mått bra av. Du kanske inte orkar laga mat varje dag men försök att äta och sova när du brukar.

• Gör en lista över saker du brukar tycka om att göra. Det kan handla om så enkla saker som att måla naglarna, titta på tv eller lyssna på musik, ta en promenad eller ring en vän. Det gör inte sorgen mindre, men kan lindra för stunden.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt