Vägen till målet del 1.
De har vandrat i Drakensbergen i Sydafrika, åkt rullskidor från Kalmar till Helsingborg och genomfört Gröna Bandet genom svenska fjällen. Men nu väntar en utmaning som de aldrig tidigare tagit sig an.
– Vi ska vandra varje dag i nästan ett halvår. Från mexikanska gränsen, hela vägen upp till Kanada. Det är en känd vandringsled som heter Pacific Crest Trail, eller PCT som den oftast kallas, och som vi länge suktat efter, säger Gunilla Sundberg.
Kajsa Albrechtsson, 36 år, och Gunilla Sundberg, 50 år, träffades för 25 år sedan när Gunilla var Kajsas scoutledare.
– Man träffar inte så många med samma intresse som oss, en del förvånas över vår åldersskillnad men det är inget vi själva brukar känna av, säger Gunilla.
Spara ihop till resan
Idén med PCT kom efter deras första långa vandring. I åtta veckor vandrade de hela 130 mil i svenska fjällen, efter den upplevelsen kände de att de ville göra något liknande igen.
– Jag hade läst och hört mycket om att PCT ska vara så vackert så jag beställde hem några böcker om den, nämnde det för Kajsa och redan samma kväll bestämde vi oss för att köra.
Men hur gör de då för att kunna vara borta sex månader från sina jobb?
– Det är såklart en stor grej att vara ledig så länge. Vi började planera vandringen i början på 2015 och satte målet att gå 2016, det kändes som en rimlig tid, det går lätt åt ett års förberedelser till det här, säger Gunilla.
Jag ska vara ärlig och säga att jag egentligen är en slösar-tjej.
Under vandringen kommer de båda att vara tjänstlediga från sina jobb, men för att klara sig utan lön i ett halvår krävs en hel del sparande och planering.
– Jag ska vara ärlig och säga att jag egentligen är en slösar-tjej, det är väl bara det senaste halvåret som jag på riktigt känt kniven mot strupen och verkligen börjat spara, säger Kajsa.
– Men vi har ju inga andra dyra intressen så vi har kunnat lägga allt på just det här målet. Vi har till exempel inte sparat så mycket till pensionen under det här året utan det har varit fullt fokus på vandringen, säger Gunilla.
För att få ihop pengar till äventyret har de bland annat frivilligt betalat in 1 000 kronor mer i skatt varje månad för att nu få tillbaka det på skatteåterbäringen, de har sparat förra årets semester och komptid, hållit sig borta från onödiga spontanköp och sagt upp sina Netflix-konton.
– Jag tror att oavsett vad du sparar till så gäller det att bara bestämma sig och göra avkall på en del grejer, ofta upptäcker du sedan att det är saker som du inte ens saknar, säger Kajsa.
Lagt upp en budget
För att hålla koll på ekonomin under vandringen har de tillsammans satt upp en budget.
– De flesta stora utgifter betalar vi nu innan vi reser, som flygbiljetter, försäkringar och utrustning. Där borta kommer vi att leva billigare än vad vi gör hemma, det är egentligen maten som vi räknar med blir den stora utgiften, säger Gunilla.
– Sedan får vi inte heller glömma att räkningarna här hemma tuggar på medan vi är borta, men det har vi lagt undan till, fortsätter hon.
– Vi har såklart också räknat med att det kommer dyka upp en del andra utgifter längs vägen, ibland kanske vi vill ta oss in till en större stad och unna oss en hotellnatt och då är det rätt skönt att slippa vända och vrida på varenda krona för att ha råd med det, säger Kajsa.
Några utmaningar
Den 9 april går flyget och den 14 april räknar de med att påbörja vandringen.
– Min största förväntning är nog naturupplevelsen och äventyret i sig. Jag har en känsla av både rädsla och pirr. Det går inte att ha full koll hela tiden under 430 mil, det kommer uppstå problem under tiden men de får vi försöka lösa då, säger Kajsa.
– Vi kommer att vandra i de flesta klimat och underlag. Vi börjar i ökenlandskap med skallerormar och skorpioner, upp till 4 000 meter med snö och is där vi kanske måste gå med snöskor. För att sedan avsluta i höstväder uppe i Kanada, säger Gunilla.
– Vi har bokat en flygbiljett hem från Vancouver den 15 oktober. Biljetten är ombokningsbar, men det är ungefär den tiden vi tror vandringen kommer att ta. Visumet räcker i sex månader och vi hoppas inte behöva förlänga det, säger Kajsa.
Privata pengar kommer att följa Kajsa Albrechtsson och Gunilla Sundberg under deras sex månader långa vandring genom USA. I maj kommer andra delen i följetången – missa inte den!
Följ även deras resa på bloggen Tanter på tur där de själva skriver och uppdaterar längs vägen.
Namn: Kajsa Albrechtsson
Ålder: 36 år
Bor: Kalmar
Jobb: Friluftsbutiken Outnorth
Familj: Mamma, pappa, syskon och syskonbarn
Mitt bästa tips för att spara ihop till en långresa: ”Jag är den som tillhör kategorin slösa, men för mig funkar det bäst att namnge ett sparkonto och sedan bestämmer jag mig för att jag aldrig får komma under en viss summa där.”
Namn: Gunilla Sundberg
Ålder: 50 år
Bor: Kalmar
Jobb: Friluftsbutiken Outnorth
Familj: Två vuxna barn, en man och en hund
Mitt bästa tips för att spara ihop till en långresa: ”Det här är egentligen inget spartips, men en stor anledning till att jag kan åka är att vi säljer vår lägenhet och byter ner oss till mindre. Det var något vi tänkte göra innan, men resan gjorde att vi nu tog tag i det.”
Fakta om PCT
Pacific Crest Trail, PCT, är en vandringsled i USA som går från den mexikanska gränsen i söder upp till Kanada i norr. PCT öppnades 1968.
Leden är 430 mil lång och tar dig genom skog, bergskedjor, öken och naturreservat.
PCT tar cirka 5-6 månader att genomföra.