Så mycket pengar har en pensionär att leva på

pension
En genomsnittlig pension ligger på cirka 18 000 kronor före skatt.
penson
”Jag brukar ge tips om att ”provpensionera” dig. Det vill säga, försök lev på de pengar du skulle ha som pensionär medan du fortfarande arbetar – klarar du det?” säger Kristina Kamp, pensionsekonom på minPension.Foto: minPension
Spara

Hur mycket pengar har egentligen en pensionär kvar att leva på efter sina utgifter? Här kan du se olika exempel. Dessutom: pensionsexperten tipsar om hur du tar reda på hur mycket pengar du behöver spara privat till pensionen.

Hur mycket ligger en genomsnittlig pension på? Enligt siffror från minPension ligger en snittpension på cirka 18 000 kronor före skatt. Detta varierar naturligtvis kraftigt mellan olika grupper, och män har i snitt cirka 3 000–4 000 kronor mer i pension.

Hur hög pensionen är påverkar såklart hur mycket pengar du har kvar att leva på efter dina fasta utgifter. Kristina Kamp, pensionsekonom på minPension, har tagit reda på hur det kan se ut för olika pensionärer.

– Grunden till varför jag ville göra den här budgeten är för att jag så många gånger hört folk säga ’jag tar ut all tjänstepension på fem år, för sedan behöver jag inte så mycket’. Men jag tror inte att man alltid är medveten om alla utgifter man har. Jag valde att utgå från Konsumentverkets basbudget för att inte glömma några kostnader, säger Kristina Kamp. 

”Baspensionären”
För baspensionären har man räknat på en total inkomst på 15 600 kronor efter skatt (pension och bostadstillägg). Till den här gruppen hör ofta kvinnor och många har garantipension och bostadstillägg. Efter utgifter så som hyra, mat, mobil, försäkring, förbrukningsvaror med mera har den här pensionären endast 710 kronor kvar att leva på.

”Medelpensionären”
För medelpensionären har man räknat på en total inkomst på 18 400 kronor efter skatt. Till den här gruppen hör ofta män som jobbat länge med en okej lön, men även de som tjänat bra och valt att gå i pension tidigare. Till den här budgeten har man lagt till bilkostnader. Efter utgifter så som bil, hyra, mat, mobil, försäkring, förbrukningsvaror med mera har den här pensionären endast 470 kronor kvar att leva på.

”Pluspensionären”

För pluspensionären har man räknat på en total inkomst på 26 800 kronor efter skatt. Till den här gruppen hör de som haft ett långt arbetsliv med en bra lön och eventuellt även jobbat några år extra. Förutom bilkostnader har man här även räknat in sommarstuga och resor. Så efter utgifter så som sommarstuga, resor, bil, hyra, mat, mobil, försäkring, förbrukningsvaror med mera har den här pensionären 3 660 kronor kvar att leva på. Alltså betydligt mer än både bas- och medelpensionären – trots fler utgifter.

minpension.se kan du se hela budgeten och uträkningarna.

Om uträkningen:
Siffrorna gäller för 2022 och utgår från en ensamstående pensionär. På konsumentverket.se kan du göra en egen budget.

 Pensionsexperten tipsar

– Jag brukar ge tips om att ”provpensionera” dig. Det vill säga, försök lev på de pengar du skulle ha som pensionär medan du fortfarande arbetar – klarar du det? Det är ett brutalt test som jag själv prövat och som fick mig att inse att jag behöver jobba ett år till innan jag går i pension.

– En fördel med att genomföra det här testet är också att du när du lever på pensionsnivå kan spara överskottet från din lön, säger Kristina Kamp.

Hur mycket bör man ha sparat till pensionen?
– Jag tänker att man kan spara i tid istället för pengar. Vill du till exempel gå i pension ett år tidigare innebär det att din pension blir lägre livet ut och då är det bättre att ta av sparpengar första året och börja ta ut pension först året efter. Då behöver du räkna på hur mycket pengar du behöver per månad. För att ha 20 000 kronor per månad behöver du spara 240 000 kronor för ett år. Där får du en konkret siffra att spara till, och upptäcker att det är ganska mycket pengar du behöver spara.

Har du några tips på hur jag ska klara mig som pensionär?
– Det absolut bästa sättet att höja pensionen är att jobba längre, det är inget snack om saken. Arbetar du ett år extra ger det dig cirka 1 000 kronor mer i pension varje månad om du haft normala inkomster under livet.

– Är du redan pensionär och märker att det är svårt att få ihop ekonomin kan det, om du orkar, finnas många fördelar med att jobba extra. Den inkomst du får när du passerat 66 år betalar du knappt någon skatt på. Är det inte möjligt att jobba extra på ditt gamla jobb finns exempelvis veteranpooler att vända sig till för extrajobb.

Vid årsskiftet 2022 höjdes grundavdraget ytterligare för personer som är 66 år eller äldre. Det innebär att du får lägre skatt om du är pensionär eller arbetar vid den åldern.

Läs mer om den sänkta skatten här.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt