Pruta dig till ett bättre pris med våra 8 listiga knep!

Pruta
När du ska pruta är det bra att ha koll på vad samma vara kostar hos konkurrenterna, då kan du be säljaren att matcha det lägsta priset.
Pruta
Om det känns lite läskigt att pruta för första gången kan du börja på en loppmarknad där säljaren är van vid folk som prutar.
Spara

Oavsett om du ska pruta på en bil eller på vara finns det en hel del knep att ta till för att lyckas. Här kommer 8 viktiga tips!

 1. Kom förberedd
  Kolla alltid upp det du vill pruta på innan. Jämför priser på nätet och i olika butiker för att sedan be dem att matcha det bästa priset.
 2. Tänk på din klädsel
  Det kanske låter konstigt, men att tänka på vad du har på dig kan påverka din chans att lyckas pruta – ser du riktigt förmögen ut kan säljaren känna sig motvillig att sänka priset. Samtidigt ska du såklart alltid komma hel och ren!
 3. Rätt attityd
  Det är alltid viktigt att vara trevlig, det är nog få som vill hjälpa någon som är otrevlig.Men sedan är det minst lika viktigt att du kommer in med lite självförtroende. Ett tips för att jobba upp ett självförtroende är att börja pruta på en loppmarknad och sedan utmana dig mer och mer till du känner dig mer säker.Om du ändå känner att du saknar självförtroende är det extra viktigt att vara väl förberedd.
 4. Rätt person
  Se till att du pratar med rätt person, någon som du tror kan ge dig rabatt – vilket ofta är en ansvarig.
 5. Motivera
  Ge säljaren en bra anledning till att just du ska få rabatt; nämn att du är stamkund, att du funderar på att köpa fler saker hos dem, att du kommer tipsa andra om butiken eller att du vill stötta mindre butiker (om du befinner dig i en sådan).
 6. Bestäm dig för ett maxpris
  Berätta för säljaren vad du är villig att betala. Den summan bör vara lägre än din egentliga gräns eftersom att säljaren med stor sannolikhet kommer försöka lägga på lite och du på så vis har större chans att hamna nära ditt maxpris. Sedan är det viktigt att du faktiskt lämnar butiken om priset skulle gå över det.
 7. Nöj dig inte med ett nej
  Tänk på att pruta inte enbart betyder att du måste få ner priset på just den produkten – hamnar du med en säljare som inte kan göra något åt priset kan du istället be om att få något extra på köpet. Många gånger kan det faktiskt vara lättare än att pruta ner priset.
 8. Då har du stor prutchans:
 • När en vara är lite trasig, men ändå går att laga.
 • När en vara är av en utgående modell.
 • När du köper en vara i slutet av en säsong, till exempel vinterkläder i slutet av vintern.
 • När det bara finns ett skyltex kvar.
 • När samma vara finns för ett lägre pris hos en konkurrent.
 • När du köper många varor kan du alltid försöka få mängdrabatt.

 

 

 

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt