Välgörenhet – så mycket skänker vi

Italienska Röda Korset tar emot flyktingar i hamnen i Messina på Sicilien. Foto: Carlos Spottorno/ Röda Korset
Förskolan i Darabai i Östtimor drivs av byns frivilliga som utbildats av UNICEF. Foto: UNICEF/Bernandino Soares.
Spara

Förra året skänkte svenskarna 7,1 miljarder till välgörenhet genom så kallade 90-konton. Det var en miljard mer än 2014. Och det är i december vi skänker allra mest.

Årets julklapp blev ett par vr-glasögon, men trenden att ge bort välgörenhet i julklapp håller i sig. Det är just i december och vid större katastrofer som svenskarna är som mest givmilda.

– Det totala gåvobeloppet vi får under december har de senaste åren varit dubbelt så mycket som en genomsnittlig månad, säger Ida Bah, insamlingsansvarig hos Läkare utan gränser.

Nästan 20 miljarder

Den genomsnittlige svensken skänker ungefär 700 kronor per år enligt Svensk insamlingskontroll. Men det är inte bara allmänheten som är givmild. Räknar du även in myndigheter, organisationer och företag skänktes nästan 20 miljarder till svenska 90-konton under 2015. Av dessa utgör gåvor från allmänheten cirka 45 procent, myndigheter 34 procent, organisationer 13 procent och företag 8 procent.

Välgörenhet som går dit den ska

Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening som ser till att de organisationer som har ett 90-konto genomför insamlingar med hög kvalitet. Det innebär bland annat att minst 75 procent av de insamlade medlen verkligen går till välgörande ändamål och att högst 25 procent får användas för administration och övriga kostnader. Det skänks förstås en hel del till organisationer som saknar 90-konto, men där är insynen sämre.

Hit skänker svenskarna mest

Rädda Barnen 1 387 miljoner kronor
Svenska Kyrkan 995 miljoner kronor
Röda Korset 689 miljoner kronor
UNICEF 676 miljoner kronor
Läkare Utan Gränser 648 miljoner kronor
Cancerfonden 587 miljoner kronor
UNHCR 518 miljoner kronor
Frälsningsarmén 482 miljoner kronor
Diakonia 462 miljoner kronor
PLAN Sverige 429 miljoner kronor

Källa: Svensk Insamlingskontroll

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt