Vägen till din första miljon

Spara

Med ett överskott varje månad lägger du grunden till din egen pengamaskin. Det säger Tobias Schildfat, författare och entreprenör, som är Privata pengars nya krönikör.

Tobias Schildfat, Vägen till din första miljon
Tobias Schildfat, krönikör på Privata Pengar och författare till boken Vägen till din första miljon.

Våren är här och med den en blomstertid vi längtat efter. En ny tid med nya möjligheter. Vilka drömmar har du? Många drömmer om att bestämma mer över sin egen tid. Tid att tillbringa med familj och vänner, tid att resa och utforska världen och allt det fantastiska som livet har att erbjuda.

Samtidigt lever de flesta ett liv med ekonomin som en begränsande faktor. Många val låter sig inte göras på grund av en för svag ekonomi. Få anar vidden av de möjligheter som finns att bygga en stark egen ekonomi som ger både trygghet och frihet. Desto fler är det som suckar när de tänker på sin privatekonomi, på att spara, på sin pension eller på alla räkningar som måste betalas.

För att kunna skörda måste du först så. Våren är en utmärkt tid att sätta frön i jorden. Därför bjuder jag med dig på en resa som visar hur du själv kan börja bygga på en egen pengamaskin. Så att du också kan få uppleva pengaregn och ett större ekonomiskt oberoende som gör att du kan bestämma mer över din egen tid.

Även om det hade varit lockande att påstå, så krävs det inte någon extrem begåvning, talang eller intelligens för att skapa en egen pengamaskin. Men det krävs en tro och ett mod att våga göra annorlunda än de flesta andra. Det första steget handlar om att våga möta sin egen ekonomi som den ser ut i dag. Jag vill be dig ärligt och med ett öppet sinne fundera på nedan frågor.

Har du en stark eller svag ekonomi?
Är du nöjd med din ekonomi?
Om den är bra, vad gör den bra?
Eller tycker du den är dålig? Varför?
Vilka val har du gjort som gör den bra?
Vilka val har du gjort som gör den dålig?

I mötet med dig själv och din egen ekonomi tar din resa sin utgångspunkt. Här börjar du färden mot ett större ekonomiskt oberoende i ditt liv. Varje resa är unik och det spelar ingen roll var du börjar eller ens vart du når så länge du rör dig i rätt riktning och stärker din ekonomi steg för steg.

När du har synat din ekonomi och bestämt dig för att förbättra den är du redo för nästa steg. Överskott. Det är kärnan i hela pengafilosofin. Den som har ett överskott i sin plånbok när månaden är över förfogar över pengar som inte behövs för att klara den löpande driften av sitt liv. Det är precis vad som behövs. Överskottet blir nämligen till magiska byggstenar med vilka du bygger din pengamaskin.

Visst, det är inte alltid så lätt att ha pengar över. Jag vet, men det är nödvändigt för att komma vidare. Det behöver inte vara stort, men det måste vara ett överskott. För att skapa ett överskott börja med att få koll på dina utgifter. Skriv ner samtliga utgifter under en vanlig månad och gruppera dem i utgiftsposter (lunch, fika, kläder, hyra, telefon etc.). Det behöver inte vara exakt på kronan, det viktiga är att du får en översikt.

När du har listan klar vill jag be dig att sätta lyckopoäng på varje utgiftspost, 1–5, där 5 är högsta lycka. Hur ser det ut för dig? Förmodligen har du satt låga poäng på några utgifter. Då kan du börja med att sänka dessa utan att ge avkall på din lycka. I vissa fall får du även sänka andra utgifter. Kanske lever du för tillfället över din förmåga.

Titta även på inkomsterna. Hur kan du öka dessa? Kan du jobba extra, förhandla upp lönen, byta jobb, starta eget vid sidan om anställningen eller hyra ut delar av din bostad? Det viktiga är att du förändrar din ekonomi så att du skapar ett återkommande överskott.

  1. Bestäm dig för att du vill bygga en egen pengamaskin.
  2. Skaffa dig en överblick av din ekonomi.
  3. Skapa ett återkommande överskott i din plånbok varje månad.

När ovan är på plats har du grunden till en stark egen ekonomi. I kommande krönika tittar vi närmare på hur du sätter dina magiska byggstenar i arbete så att de jobbar och växer, även när du sover!

Soliga hälsningar,
Tobias Schildfat

Läs vår intervju med Tobias Schildfat:
”Låt pengarna jobba för dig”

Tobias Schildfat är författare till succéboken Vägen till din första miljon – alla kan bygga en egen pengamaskin. Han började bygga på sin egen pengamaskin redan som tonåring. Han är utbildad civilekonom och har arbetat som aktiemäklare på Handelsbanken och som affärsområdeschef på Findus. I dag driver Tobias e-handelsföretaget Solentro tillsammans med sin bror. I ett antal krönikor delar han med sig av sin berättelse om hur du bygger en egen pengamaskin och kan öka din ekonomiska frihet i livet.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt