Vad är bäst: amortera eller investera? Så säger experten

amortering
En kombination av sparformer är bäst enligt sparekonomen Christina Sahlberg.
amortering
När amorteringskravet försvann i våras var det många som tog möjligheten att investera de pengarna istället.
Spara

I våras tog många möjligheten att investera när amorteringskravet på bolån tillfälligt togs bort. Men vad är egentligen bäst, och vilka fördelar och nackdelar har de olika sparformerna?

Det finns många sätt att spara på och vad som passar just dig bäst beror såklart på vad du har för mål med ditt sparande och hur dina förutsättningar att spara ser ut.

När amorteringskravet på bolån tillfälligt togs bort i våras, till följd av coronautbrottet, var det tiotusentals som tog den möjlighet, många med syftet att istället investera de pengarna. Men vad är egentligen bäst? Att fortsätta amortera eller att investera?

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och hennes råd är att inte bara spara på ett sätt, utan på flera.
– Om du har möjlighet tycker jag att du dels ska spara till en buffert på ett sparkonto, dels amortera på dina lån, dels investera långsiktigt. Lite av varje är det bästa, säger hon.

Amortering som sparform

Den stora skillnaden med amortering som sparform är att du inte kan plocka ut pengarna om du behöver dem vilket gör att det kan kännas mer som en kostnad än ett sparande. Men faktum är att det är ett väldigt bra sätt att spara. Eftersom din belåningsgrad blir mindre genom att amortera får du igen det om du till exempel säljer din bostad.

– Generellt går fastighetspriserna upp över tid, och det i kombination med att ditt lån blir mindre gör att din belåningsgrad blir lägre. Då får du ner dina räntekostnader och kan eventuellt även dra ner på din amortering. Om du har en hög belåningsgrad är det därför extra viktigt att amortera, säger Christina Sahlberg.

– Det finns egentligen bara fördelar med att amortera. Men om man ska jämföra med att till exempel investera har man sett att avkastningen i genomsnitt är högre på börsen än vid amortering. Så om du bara amorterar och inte investerar, kan du gå miste om avkastning, säger hon.

Investering som sparform

Du kan investera dina sparpengar på många olika sätt – i ett sparkonto, i aktier eller fonder till exempel. Det allra säkraste sättet att investera är genom att sätta in pengarna på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti, men då får du knappt någon avkastning. Vill du få en högre avkastning, det vill säga att dina pengar växer mer, är ofta aktier och fonder ett bättre alternativ. Men det innebär också en högre risk.

– Investeringar är jättebra om man tänker långsiktigt eftersom börsen historiskt går uppåt, även om den alltid svänger upp och ner. Mitt råd är därför att investera så mycket som du vet att du inte kommer att behöva sälja så att du kan behålla det långsiktigt, säger Christina Sahlberg.

– Så länge du har ett långsiktigt tänk och lite is i magen finns det nästan inga nackdelar med investering som sparform. Men det är psykologiskt svårt för oss att inte göra något när man ser hur börsen rasar och ens pengar krymper. Mitt bästa tips för att lyckas med det är att låta bli att titta på pengarna när börsen går ner och bara gå in när det går uppåt!

Läs också:
Amorteringskrav på bolån tillbaka – regler och tips!

Christina Sahlbergs tips till dig som vill se över ditt sparande
  • Spara till en buffert. Det är förvånansvärt många som inte har en ordentlig buffert, så om du exempelvis nu kan få amorteringsfritt bolån är det en bra idé att lägga de pengarna på en buffert istället. Bufferten ska du ha på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.
  • Omförhandla din ränta. Det är ett ypperligt tillfälle att kolla med banken om du har en bra rabatt på räntan. Kolla bankernas genomsnittsräntor den senaste månaden och om din ränta är högre kan det vara värt att omförhandla den. Även om du bara får ner räntan någon tiondels procentenhet kan du tjäna ganska mycket på det. Det blir en bra timpenning i slutändan!
  • Samla och betala av dina privatlån. Om du både har bolån och privatlån är det ett jättebra tillfälle att ansöka om amorteringsfritt på bolånet och betala av dina privatlån med de pengarna. Och om du inte redan samlat dina privatlån, är det bra att göra det nu också.
Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt