Att hålla en budget i 430 mil

usa resa budget
Kajsa och Gunilla har hunnit vandra i varierande natur, här i torrt och bergigt ökenlandskap...Foto: Privat
usa resa budget
...och ängsliknande marker.Foto: Privat
usa resa budget
"Vår ständiga middag. Idahoanmos med tillbehör. Bacon, tonfisk eller spamskinka. Pulvermoset i USA är galet gott!" Foto: Privat
usa resa budget
Matintag för nio dagar. Det blir många bars och mycket pulvermos och nudlar. Foto: Privat
Vackra klippformationer i Vasquez Rocks söder om Agua Dulce.
Spara

Äventyret fortsätter. I en dryg månad har Kajsa Albrechtsson och Gunilla Sundberg vandrat längs Pacific Crest Trail och hunnit beta av en femtedel av den 430 mil långa leden.

Vägen till målet del 3.

Klockan är sju på morgonen och Kajsa Albrechtsson och Gunilla Sundberg befinner sig på ett motellrum i staden Tehachapi i Kalifornien och ska stanna här i tre nätter. Det är det första lite längre stoppet de gjort hittills under sin vandring. Sedan starten nära mexikanska gränsen har de hunnit vandra i 90 mil och redan passerat en femtedel av leden.

– Det känns konstigt att sova i en riktig säng, egentligen hade vi bara velat vandra på, men ungefär en gång i veckan måste vi in till något samhälle för att fylla på matförrådet. Den här gången valde vi att övernatta tre nätter, Gunilla har fått rejält ont i sina benhinnor, säger Kajsa.
– Det går ju inte att vila i tre månader som de annars rekommenderar, men ett par dagars vila kanske hjälper lite, fortsätter Gunilla.

Betala räkningar

Även om de själva egentligen hade velat vandra vidare och bara få vara i naturen erkänner de att det ändå är rätt skönt att ibland få komma till ett samhälle med wifi och ordna med en del praktiska saker.
– Jag har lagt in och godkänt alla mina räkningar i förväg och då är det skönt att få lite surftid för att se att de har gått igenom och även kunna kolla upp kontot och föra över pengar, säger Kajsa.

– Jag har ju min man hemma som kan sköta mina räkningar, men som nu när deklarationen skulle in mitt under vandringen var det skönt att kunna logga in och signera den härifrån, säger Gunilla.

Torka och bränder

De började vandra den 11 april och har nu gått i över en månad. Hittills har vandringen varit mer backig än vad de hade förväntat sig. De har vandrat i blåst, regn och snö. Men också i mycket hetta.
Vi har fått bära på mer vatten än vad vi trodde. En tredjedel av ryggsäcken är vatten, det är väldigt torrt och varmt och vissa vattendrag är nästan helt tomma, säger Gunilla.

Flera vandrare har tvingats bryta på grund av värmen och under deras dryga månad har det redan hunnit ske tre helikopterräddningar där människor kollapsat på grund av uttorkning.
– Det känns tryggt att vi får vattenrapporter längs med vägen från Pacific Crest Trail Association, och att vi har med oss vår spot-sändare. Det är en satellit-nödsändare som vi trycker på varje kväll och lämnar ett meddelande om att allt är bra, signalen går till en central som på så vis har koll på var vi är, säger Kajsa.

Vi har till och med legat lite under budgeten.

Kajsa Albrechtsson.

Kajsa Albrechtsson

Nästa stopp

Snart ska de lämna motellet för att fortsätta mot sitt nästa mål – 22 mil upp till Kennedy Meadows där Gunillas familj väntar. Men det blir inte ett långt stopp, redan kort därefter ska de högre upp till High Sierra på 4 000 meters höjd.

– Vi är lite oroliga för den sträckan eftersom att det ligger så pass mycket snö kvar där uppe att vi skulle behöva gå med snöskor vilket vi inte är helt vana vid. Det kanske blir så att vi helt enkelt vänder på färdriktningen i någon månad och sedan går tillbaka och tar den höjden när snön smält undan lite. Ska vi upp där nu när det är så mycket snö måste vi köpa annan typ av utrustning, säger Gunilla.

Halverade matkostnader

En månad av vandring, torka, en del omvägar och krämpor – men hur har det gått att hålla budgeten?
– Det har gått bra, vi har till och med legat lite under den. När vi planerade allt hemma i Sverige var vi helt inne på att vi skulle äta så mycket frystorkad mat som möjligt eftersom att det är smidigt med tanke på vikt och energi, men när vi kom hit upptäckte vi att det var mycket dyrare än hemma så vi tänkte om och handlar nu istället mycket pulvermos, tonfisk och jordnötssmör och har därför halverat våra matkostnader per vecka, säger Kajsa.

– Vi gör hela tiden avvägningar, nu valde vi till exempel att bo på ett väldigt billigt motell för att kunna lägga mer pengar på mat, säger Gunilla.
– So far so good med budgeten! avslutar Kajsa glatt.

Vandringen fortsätter, följ med på resan och se hur det går. Nästa del kommer i juli.

Har du missat de andra delarna i vår följetång?
Läs Vägen till målet del 1 här.
Läs Vägen till målet del 2 här.

Följ även deras resa på bloggen Tanter på tur där de själva skriver och uppdaterar längs vägen.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt