Träna billigt: expertens bästa tips

träna hemma
Träningsbloggaren Terese Alvén ger sina bästa budgettips för din träning.
Spara

Sugen på en nystart? Kanske är det dags att ta tag i träningen? Privata Pengar pratade med träningsexperten Terese Alvén som gav sina bästa budgettips.

Träning är för alla, och även om det går att spendera hur mycket som helst på prylar och medlemskap handlar träning i grunden om att röra på kroppen. Och det kan du göra överallt – helt gratis. Privata Pengar kontaktade träningsexperten och författaren Terese Alvén som bloggar hos Amelia för att få bra tips på hur du kan träna billigt.

Vilka är dina bästa budgettips för träning?
– Utomhusträning är enkelt och gratis. Spring, träna vid parkbänkar, i utomhusgym eller i en lekpark, säger Terese Alvén och fortsätter.
– Simning är skonsam träning för hela kroppen. Att köpa ett klippkort i ett badhus brukar inte kosta så mycket. Ännu billigare är det att simma i en sjö eller i havet, det går även om det är kallt med våtdräkt – som i och för sig kostar en slant. Å andra sidan har den lång hållbarhet. Kanske kan du fynda en på Blocket?

Något mer?
– Ett annat tips är att träna tillsammans. Boka en träningstid med en kompis. Ni får ett roligt träningspass tillsammans och slipper kostnaden för att ses över en fika eller måltid, säger Terese Alvén.

Vad är värt att lägga pengar på?
– Skor bör du testa ut för att de ska passa dina fötter, särskilt om du springer eller kör andra tuffa konditionspass där skorna är viktiga. Men i dag finns det bra skor även i lägre prisnivåer. Dock skulle jag rekommendera att låta passformen gå före skons utseende eller pris. Vill du hellre spara pengar, gör det på träningstoppar, säger Terese Alvén och fortsätter.

– En annan pryl som är viktig för tjejer med byst är en bra sportbehå. Där får du också gärna lägga en slant.

– Håller du på med någon materialsport där det är dyrt med nya prylar är ett tips att kolla andrahandsmarknaden. Det säljs mycket till fin kvalitet från andra som tröttnat på sporten.

Hoppa den dyra baren eller proteindrycken som säljs på gymmet, ta med eget mellanmål.

Vad ska man undvika?
– I dag finns olika löparappar i mobilen, så en särskild löparklocka är inte nödvändigt (även om det är roligt att ha, och har vissa funktioner som telefonen inte har). Men du kan ändå tracka din runda. Sedan behöver du inte det senaste inom allt. Oftast är det bara någon ny färg, ett nytt snitt eller någon detalj som är ändrad från en kollektion till en annan. På rean kan du istället fynda riktigt bra träningskläder och prylar till betydligt lägre pris.

Vad ska man äta efter träningen?
– Hoppa den dyra baren eller proteindrycken som säljs på gymmet, ta med eget mellanmål. Ägg är näringsrikt och billigt. Köp naturella nötter i storpack och gör mellanmålspåsar att ta med i väskan efter träning. Ät också gärna efter säsong, det är ofta billigare. Frukt och grönt är ofta prisvärt.

Träna billigt: Terese Alvéns bästa budgettips

  • Skippa dyra baren eller proteindrycken, ha med eget mellanmål.
  • Köp träningskläder på rean.
  • Träna utomhus, löpning och simning.
  • Träna tillsammans med en vän och gör det till ett sätt att umgås.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt