Tradingmamman: ”Jag sparar på ett vanligt sparkonto”

Tradingmamman
Patricia Hjärtner fick sitt intresse för aktier från sin mamma och har handlat med aktier sedan hon var 19 år gammal. Foto: Privat
Spara

Tradingmamman Patricia Hjärtner har handlat med aktier i 18 år och livnär sig i dag på daytrading. Hon driver också bloggen Tradingmamman och utbildar andra i trading. Här svarar hon på frågor om sin egen privatekonomi och delar med sig av sina bästa spartips.

Är du en spara eller slösa-person?
– Både och. Jag är väldigt ekonomisk av mig och håller koll på priser och så, men om ekonomin tillåter och jag inte går över min budget kan jag absolut slösa ibland.

Hur skulle du beskriva ditt förhållande till din privatekonomi?
– Jag tycker att det är spännande och kul att få räkna och nörda in mig i en budget. Jag vill ha en bra koll på min ekonomi och se hur mycket jag kan spara och spendera.

Hur tänker du kring sparande?
– Det är viktigt att spara ihop till en buffert för att klara sig ekonomiskt om till exempel något oförutsett händer med huset eller om jag blir sjuk och inte kan jobba.

Vad var det första du sparade till?
– Ett tidtagarur. När jag var barn brukade jag och mina kompisar tävla om vem som sprang snabbast och för att kunna kolla vem som vann behövde vi ett tidtagarur. För att ha råd att köpa det gjorde vi egna tidningar som vi sålde och tillsammans sparade vi ihop till pengarna.

Sparar du regelbundet?
– Ja, jag har alltid sparat. När jag var yngre och anställd sparade för att ha en buffert om jag skulle bli av med jobbet. I dag som egenföretagare som livnär sig på trading är det viktigt att ha ett sparande som täcker mina fasta utgifter en lång tid framöver.
– Eftersom min inkomst som daytrader varierar så mycket blir det olika belopp varje månad. Har det gått bra en månad lägger jag mer på sparandet och tvärtom. Det viktiga är inte hur mycket du sparar utan att få in en rutin på det.

Hur sparar du?
– Så som marknaden ser ut just nu är jag väldigt försiktig. Jag vill inte binda mina pengar så jag sparar på ett vanligt sparkonto. Det kan nog många bli förvånade över men för mig är det viktigt att pengarna inte är låsta om jag behöver dem. När marknaden är mer stabil investerar jag mycket i utdelningsaktier och sprider mina innehav i aktier som har utdelning året runt. Får jag en utdelning i januari investerar jag den i en aktie med utdelning i mars för att sedan fortsätta så året ut. Eftersom att jag har ett så riskfyllt arbete är jag väldigt lågrisktagande i mitt sparande.

Det viktiga är inte hur mycket du sparar utan att få in en rutin på det.

Patricia Hjärtner.

Hur stort klädkonto har du varje månad?
– Jag shoppar i perioder när jag behöver något, men just nu har mitt klädkonto gått över till barnen eftersom de växer så mycket.

Vad är det dyraste du har köpt?
– Det är absolut mitt hus.

Brukar du planera större inköp eller är du impulsiv?
– Jag blir supernervös vid större inköp och går runt och funderar på det i en till två veckor innan jag köper något. Däremot har jag inga problem med att göra stora köp när det gäller aktier. Men det är nog för att jag vet att jag kan sälja av dem rätt snabbt och få tillbaka pengarna, vilket jag kanske inte kan göra med en pryl.

Vardagslyx som du unnar dig?
– Jag är dålig på det och måste verkligen bli bättre. Men jag öppnar en yogastudio i januari och det kommer att bli vardagslyx att vara där.

Vilket är ditt bästa spartips?
– Jag förespråkar många bäckar små. Underskatta inte små vinster, det blir mycket i slutändan. Många tänker säkert att de inte vill sälja en aktie förrän den har gått upp fler tusen kronor, men istället kan du tjäna hundra kronor per ”trade” och göra flera stycken per dag. Jag är mer kortsiktig när jag investerar i aktier och står hellre utanför och låter aktierna gå upp. Jag har varit med om att ha haft en fin vinst och sedan blivit för girig och istället gått med förlust.

Blir du lycklig av pengar?
– Jag blir lycklig av min familj, men det är klart att pengar underlättar att kunna göra saker som att resa och uppleva vilket också ger lycka.

Mer läsning:
tradingmamman.blogg.se

hjartnerpartner.se

Tradingmamman

Namn: Patricia Hjärtner.
Ålder: 38 år.
Familj: Tre barn som är 12, 10 och 7 år gamla.
Bor: Stockholm.
Bakgrund: Intresset och kunskapen om aktier kom från min mamma och jag började handla med aktier redan när jag var 19 år gammal.
Intressen: Umgås med familj och vänner, promenera, resa och äta goda middagar.

Tips! På Compricer kan du jämföra olika bankers sparräntor och sparkonton. Här hittar du aktuella sparräntor hos SevenDay.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt