Tobias Schildfat – Investera i aktier – enklare än någonsin

Spara

"I dag är det enkelt att börja spara i aktier, kostnaderna minimala och det är tillgängligt för alla. Det krävs dessutom väldigt lite tid." Det skriver Privata Pengars krönikör Tobias Schildfat, författare och entreprenör.

investera i aktier
Tobias Schildfat, krönikör på Privata Pengar.

I förra krönikan berättade jag om vikten av att ta kontroll över sin egen plånbok och att skaffa sig ett återkommande överskott för att kunna börja bygga en egen pengamaskin. Vad är då en pengamaskin? Enkelt uttryckt är det något som genererar mer pengar än det kostar att driva.

Ett första steg är att sätta överskottet på ett inlåningskonto med fria uttag och så hög ränta som möjligt. Välj konton som skyddas av den statliga insättningsgarantin så garanteras belopp på upp till knappt 1 miljon kronor av staten. I dagsläget ger storbankerna i många fall ingen ränta men det finns flera alternativ i form av nischbanker som ger ränta och skyddas av den statliga insättningsgarantin.

Hitta ett alternativ som passar dig, öppna ett konto och sätt in ditt överskott. På så vis börjar pengarna jobba för dig och växer varje dag. Du skapar en buffert i din ekonomi som ökar din finansiella trygghet i takt med att överskotten ökar på ditt konto. Detta är första nivån på en pengamaskin och du kan stanna här. Även om du går vidare till andra investeringar är det viktigt att först ha en buffert på sitt konto om det skulle behövas extra pengar. Ett belopp så att du klarar dina levnadskostnader ett par månader är ett riktmärke. Därefter går det att börja investera kommande överskott i aktiemarknaden, som historiskt gett en väsentligt högre tillväxt än räntan på ett inlåningskonto.

I dag har även en person med låg inkomst, men med ett överskott varje månad, goda möjligheter att bygga en miljonpengamaskin. Det är en fantastisk möjlighet. Diagrammet (klicka för större) visar tydligt aktiemarknadens möjligheter. Historisk utveckling är ingen garanti för framtida utveckling. Så är det. Men jag tycker diagrammet är grundläggande för alla som är intresserade av investeringar. Det visar att aktier historiskt varit en god investering. I dag är aktiemarknaden lättillgänglig, kostnaderna minimala och det är enkelt att komma igång. Det krävs dessutom väldigt lite tid för att regelbundet investera i världsledande företag.

Det finns så kallade investmentbolag som erbjuder god riskspridning och som historiskt gått bättre än börsen som snitt. Ett investmentbolag är ett bolag som investerar i flera andra bolag och på så vis sprids riskerna. De bolag jag tänker på är Lundbergs, Latour, Melker Schörling AB, Investor, Industrivärden, Ratos och Kinnevik. Det finns några till men de nämnda tillhör de större på den svenska börsen. För den som investerade i samtliga sju 2005 hade värdet mer än fyrdubblats efter tio år.

Det är viktigt att du kan vara utan de pengar du investerar i aktiemarknaden under flera år om så skulle behövas. I värsta fall måste du också klara av att förlora dem, om företaget du investerar i skulle gå i konkurs. Jag förespråkar stora, starka företag med en lång historik av vinster. Det är mycket ovanligt att dessa går i konkurs men risken finns. Det måste du ha klart för dig när du investerar. Och du är alltid i slutändan själv ansvarig för dina investeringsbeslut.

Genom att investera i bolag blir du delägare och får rätt till utdelningar som vanligtvis betalas ut på våren. Kanske föredrar du fonder som banken erbjuder? Tyvärr visar utvecklingen att aktiefonder som snitt utvecklats sämre än börsen som snitt och dessutom får du, oavsett hur de går, betala fondavgifter på ett par procent varje år. Därför föredrar jag att köpa aktier, gärna i investmentbolag.

I nästa krönika tittar vi närmare på hur du konkret kommer igång med att investera i aktier och hur återkommande utdelningar ger dig pengaregn som skönt landar i din plånbok!

Soliga hälsningar,
Tobias Schildfat

Läs mer av Tobias Schildfat:
”Vägen till din första miljon”

Läs även vår intervju med Tobias Schildfat:
”Låt pengarna jobba för dig”

Tobias Schildfat är författare till succéboken ”Vägen till din första miljon – alla kan bygga en egen pengamaskin”. Han började bygga på sin egen pengamaskin redan som tonåring. Han är utbildad civilekonom och har arbetat som aktiemäklare på Handelsbanken och som affärsområdeschef på Findus. I dag driver Tobias e-handelsföretaget Solentro tillsammans med sin bror. I ett antal krönikor delar han med sig av sin berättelse om hur du bygger en egen pengamaskin och kan öka din ekonomiska frihet i livet.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt