”Låt pengarna jobba för dig”

Tobias Schildfat
I vår kan du läsa krönikor av Tobias Schildfat på Privata pengar.Foto: Peter Kroon
Spara

Redan som tonåring började Tobias Schildfat investera i aktier. När han var 30 år hade han sparat ihop till sin första miljon. I vår gästar han som krönikör på Privata pengar.

Författare, föreläsare, bloggare och entreprenör. Tobias Schildfat ligger inte på latsidan. Första utgåvan av hans bok ”Vägen till din första miljon: alla kan bygga en egen pengamaskin” kom ut 2010 och har sedan dess sålt i över 50 000 exemplar. Tobias Schildfat är också en efterfrågad föreläsare inom privatekonomi och driver den populära bloggen Minpengamaskin.

Hej Tobias, välkommen till SevenDay och Privata pengar.
– Det här ska bli jättespännande, jag tänker att jag ska ta med läsarna på en resa i hur man på egen hand kan bli stark ekonomiskt. I grunden handlar det om att bygga upp sin ekonomi för att på så vis kunna styra mer över sin tid.

Varför tror du att din bok blev en sådan succé?
– Det jag får höra från läsare är framförallt att den är skriven på ett sätt som vem som helst kan förstå – mer som en berättelse än som en traditionell faktabok, och att den tar sin utgångspunkt i min egen resa.

Kan vem som helst bli miljonär?
– För vissa låter det lite provocerande, men jag menar att mer eller mindre alla kan bygga en pengamaskin genom att skapa ett överskott och placera det. Sedan får pengarna jobba åt dig, även när du sover. Men ha inte för bråttom, det sker inte över en eftermiddag.

Tobias Schildfat började intressera sig för ekonomi redan som 15-åring, när han fick två aktier i julklapp av sina morföräldrar. När han var 30 år hade han sparat ihop sin första miljon.
– Mitt råd är att investera i aktier i stora investmentbolag och göra det regelbundet, över tid. Då har du stora möjligheter att lyckas. När jag pratar med folk märker jag att privatekonomi oftast inte är något lustfyllt. Men om jag frågar så här, skulle du vilja ha det gott ställt ekonomiskt? Då tror jag de allra flesta svarar ja.

Det första steget är att se över sin privatekonomi.
– Det behöver inte vara så krångligt. Titta på intäkter och utgifter. Vad är kvar? Se till att ha ett litet överskott varje månad, det kan handla om hundralappar. Sätt sedan de pengarna i arbete. Jag tror att du ska avdramatisera det lite, det gäller att ta steget precis som med träning. Kanske kan du dela resan med någon familjemedlem?

Det behöver inte vara så krångligt. Titta på intäkter och utgifter. Vad är kvar?

Tobias Schildfat är civilekonom i grunden och har bland annat jobbat som aktiemäklare på Handelsbanken och affärsområdeschef på Findus. 2006 sa han upp sig för att starta upp e-handelsföretaget Solentro med sin bror.
– Jag hade ett bra jobb och tjänade bra med pengar. Det var lättare att ta steget och starta eget när jag hade en stark pengamaskin på min sida. Jag behövde inte göra avkall på något när jag startade företag.

Mycket av Tobias Schildfats filosofi handlar om den där tryggheten som uppstår när du bygger upp din egen pengamaskin.
– Oavsett hur det ser ut med utbildning och jobb så har du en resurs på din sida. Med tiden skapas en väldigt skön frihetskänsla, du kan göra saker som du behöver en viss ekonomi för att göra. Men pengar i sig har inget stort värde, utan det är just vad du kan göra med dem. Det är upp till var och en vad man värdesätter i livet.

Vad gör du själv på din fritid?
– Jag gillar att surfa, det går att göra i Sverige men inte så många dagar om året. Därför reser jag gärna iväg på olika surfresor.

Läs Tobias Schildfats första krönika ”Vägen till din första miljon”.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt