Svenskar sparar mest i Europa

Sverige toppar EU:s ekonomiska liga. Svenskarna sparar mest av alla medlemsländer.
Mycket av svenskens sparande stannar på sparkontot vilket talar för någon sorts försiktighetssparande enligt Tor Borg, chefsekonom på SBAB.
Spara

Trots låga räntor sparar svenska hushåll mest i hela EU – för tredje året i rad. Det finns heller inget annat EU-land där så stor andel av hushållen har utrymme att spara. Det visar statistik från EU-kommissionen.

Cirka 41 000 hushåll i EU har under september tillfrågats om hur deras ekonomiska situation ser ut. I Sverige är det Konjunkturinstitutets barometerindikator som ligger till grund för statistiken om svenskars sparande.

Försiktighet bakom sparandet

Den andel svenska hushåll som svarar att de sparar är 49 procent större än andelen som svarar att de skuldsätter sig eller lever på sparade pengar. Det är en uppgång från ifjol och placerar Sverige på en ohotad förstaplats bland de 28 EU-länderna som deltar i undersökningen.

– Väldigt mycket av sparandet går rätt in på sparkontot, vilket man kan tycka är underligt. Det talar för att det är en sorts försiktighetssparande, inte för att tjäna massa pengar, då hade svenskarna köpt aktier istället, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Behovet att ha buffert har ökat, fler personer sätter undan pengar på sparkontot.

Tor Borg, chefsekonom SBAB

Tor Borg, chefsekonom, SBAB
Tor Borg, chefsekonom, SBAB

Hans teori om svenskarnas höga sparande är att arbetsmarknaden blivit osäkrare de senaste tio åren. Betydligt fler svenskar har tillfälliga jobb, frilansar eller byter jobb ofta.

– Sett över ett år kan du ha en stabil inkomst, men du kanske inte är helt säker på att ha inkomst nästa månad. Dessutom har varken a-kassa eller sjukförsäkring hängt med i inkomstutvecklingen. Behovet att ha en buffert har ökat och därför sätter fler personer undan pengar på sparkontot, säger Tor Borg.

Nord- och Västeuropa i toppen

Norra och västra Europa toppar listan över sparande. Efter Sverige kommer Luxemburg, Finland, Tyskland och Nederländerna i toppen. Bulgarien, Italien, Rumänien, Kroatien och Grekland hamnar längst ner på listan med lägst sparande.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt