Spara till barn och barnbarn

Spara till barn
När du ska spara till dina barn eller barnbarn är det bra att satsa på ett långsiktigt sparande, till exempel fonder och aktier.
Spara

Vill du börja spara till barn och barnbarn för att till exempel ge bort en större summa på deras 18-årsdag? Såhär kan du tänka för att maximera ditt sparande.

Att spara till barn och barnbarn är en bra idé för föräldrar och mor- respektive farföräldrar. Ju tidigare man börjar spara desto bättre och pengarna kan hinna växa till en ansenlig summa den dagen barnet får dem, till exempel på 18-årsdagen. Användningsområdena är många – studier, körkort och bostad för att nämna några. Här kan du räkna ut hur snabbt ditt sparande kan växa.

Här handlar det oftast om långsiktigt sparande under många år. Då föreslår många ekonomer aktier eller aktiefonder som kan väljas utifrån vilken risk man är villig att ta. Vanligt är att välja lite högre risk från början och sänka den ju närmare övertagandet kommer. Ett alternativ är att sälja aktierna eller fonderna några år innan och sätta in pengarna på ett sparkonto för räkna bort risken helt.

Du kan antingen välja att spara i barnets namn och då får barnet automatiskt tillgång till pengarna. Eller så sparar du pengarna själv och ger dem till barnet som skattefri gåva när det är dags. (Gåvoskatten togs bort 2005.)

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt