Så sänker du dina matkostnader

Att veckohandla och planera sina inköp kan göra underverk för plånboken.
matkostnader
Att äta mer vegetariskt är både nyttigt för dig och din plånbok – men även för miljön.
Spara

Maten är en av våra stora utgifter och vi lägger tusentals kronor på livsmedel varje månad. Men det finns sätt att få ner dina matkostnader – här är några knep.

Efter boendet är maten en av våra största utgifter. Enligt Konsumentverkets riktlinjer behöver vi mat för cirka 2 000 kronor per vuxen och månad –  men då måste du laga all mat hemma. Oftast handlar vi för mycket mer.

Men hur ska du göra för att hålla nere matkostnaderna? Linnéa Seidel driver den populära och prisbelönta bloggen Linnéas Skafferi som handlar om allt från mormors kolakakor till enklare vardagsmat. Hon tycker att vi svenskar slänger alldeles för mycket mat.

– Samtidigt vill mataffärerna att du ska köpa storpack – eller ta två betala för en. Men äter du verkligen två jättestora påsar bladspenat? Eller köper du det bara för att det är billigt? säger Linnéa Seidel.

Planera och veckohandla

Att storhandla en gång i veckan är det allra bästa för plånboken, gärna på en stormarknad. Planera dina inköp – på det viset kan du handla mat billigt. Ha gärna en veckomatsedel baserad på aktuella extrapriser och erbjudanden att utgå ifrån när du kommer till affären. Testa appen Matpriskollen som skannar av de stora kedjornas erbjudanden och matpriser varje vecka.

Ät billigt – laga mycket åt gången

Linnéa Seidel
Linnéa Seidel

– Säg att du lagar en gryta till helgen – gör dubbelt så mycket och frys in resten. Släng i mer grönsaker för att dryga ut grytan så har du ytterligare en middag på köpet – och du sparar dessutom tid, säger Linnéa Seidel.

Jag tycker om matlådor ur flera aspekter. Det blir billigare och dessutom vet jag vad jag stoppar i mig.

Linnéa Seidel

Ett annat sätt att spara pengar är att äta mer vegetariskt vilket ofta är billigare än köttprodukter.
– Men det blir inte billigare att köpa grönsaksbiffar i frysdisken, det är inte där du sparar pengar. Du måste göra biffarna från grunden, säger Linnéa Seidel.

Handla efter säsong

Handla efter säsong – speciellt grönsaker, det blir både billigare och godare.
– Det är dyrt att köpa tomater och isbergssallad under vinterhalvåret. Däremot kan du få tag i svenskt kål och svenska morötter till ett bra pris.

Ett annat bra alternativ är att handla varor med kort hållbarhet – kvaliteten är densamma – men priset är mycket lägre. Många butiker har särskilda hyllor för varor med kort hållbarhetsdatum men det finns också sidor på nätet – som till exempel Matsmart – där du kan fynda bland varor som av olika anledningar inte kan säljas i butik längre.

Ta med matlåda

Många tycker det är tråkigt med matlåda – men den gör underverk för plånboken. Räkna på vad det kostar att äta lunch ute varje dag. Hur mycket får du för de pengarna i mataffären? Här finns det tusenlappar att spara.

– Jag tycker om matlådor ur flera aspekter. Maten blir billigare och dessutom vet jag vad jag stoppar i mig, säger Linnéa Seidel.

Tips för att handla mat billigt

• Skaffa matkedjornas olika medlemskort. Då får du ofta både återbäring på dina inköp och extraerbjudanden. Skaffa flera kort, ingen matkedja är billigast på allt.

• Ät mer vegetariskt och handla efter säsong. Nyttigt för dig och din plånbok – men även för miljön.

• Planera och storhandla – på så vis blir du mer strukturerad i dina inköp och du handlar bara det viktigaste.

• Gör storkok när du lagar mat och gör matlådor till lunch dagen efter. På så vis kan du spara tusenlappar – varje månad.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt