Ända sedan Donald Trump valdes till president i höstas har finansexperter världen över försökt att beskriva hur hans politik kommer att påverka världsekonomin – och i sin tur även svensk ekonomi. Men än så länge har de stora ekonomiska förändringarna uteblivit.
Bolånen

Donald Trump har bland annat lovat stora infrastruktursatsningar och sänkta bolagsskatter. Får ekonomin fart av de utlovade stimulanspaketen kan Federal Reserve – USA:s motsvarighet till Riksbanken höja styrräntan, vilket i sin tur kan påverka det svenska ränteläget. Trots det tror Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, att vi kan vara räkna med låga boräntor ett bra tag framöver.
– Ha rörliga räntor om du klarar av det – det har visat sig vara bäst över tiden. Oftast är det bättre att spara på andra sätt. Men ta höjd för betydligt högre räntor framöver och maxa inte lånen om du ska köpa bostad.
Han kan twittra de mest galna grejer – men det verkar inte påverka börsen.
Jobben och svensk export
Frihandelsavtalen är ytterligare ett orosmoment – speciellt för svensk exportindustri. Donald Trump vill nämligen att USA ska importera mindre varor och göra inskränkningar i de avtal som finns.
– Vi vet fortfarande inte vilka handelshinder Trump vill införa, men jag tror inte att Europa kommer att straffas lika hårt som till exempel Kina. Trumps utlovade infrastruktursatsningar och löften om sänkta bolagsskatter har skapat förhoppningar hos industrin. Det troliga är att det kommer att gynna svenska företag – frågan är hur länge.
Börsen
Sedan Donald Trump blev president har den amerikanska börsen slagit nya rekord. Men många experter menar att osäkerheten är fortsatt stor då vi ännu inte riktigt vet vad Trumps ekonomiska politik innebär i praktiken.
– Han kan twittra de mest galna grejer – men det verkar inte påverka börsen. Det är när hans förslag blir verklighet som det kan hända grejer. Som vanligt gäller det att sprida riskerna och inte lägga alla ägg i samma korg. Se till att välja en risknivå som passar ditt sparande.
Dollarn gentemot kronan
Dollarn har varit stark gentemot kronan sedan Donald Trump tillträdde vilket bland annat innebär att det blir dyrare att handla amerikanska varor. En stark dollar är bra för Riksbanken som vill ha en svag krona för att få fart på inflationen. Samtidigt påverkar den amerikanska dollarn USA-fonder och amerikanska aktier positivt – de blir helt enkelt värda mer, avslutar Christina Söderberg.